Tudomány

Így halt meg a Magyar Királyság elpusztítója

Pictures from History / Universal Images Group via Getty Images
Pictures from History / Universal Images Group via Getty Images

I. Szulejmán, az Oszmán Birodalom egyik legjelentősebb szultánja 458 éve, 1566. szeptember 6-án halt meg. Hosszú uralkodása alatt felvirágoztatta országát és megsemmisítette a középkori Magyar Királyságot – írja a Rubicon.

Magyarország elpusztítója

Szulejmán 1520-ban lépett trónra, és szinte egyből az évtizedek óta a török hódítás útját álló magyarok ellen kezdett szervezkedni. A fiatal szultán úgy vélte, hogy a Hunyadiak által egykor védelmezett királyság meggyengült, megérzése pedig igaznak bizonyult.

1521-ben elfoglalta Nándorfehérvárt, a magyar végvárrendszer legfontosabb pontját, 1526-ban Mohácsnál elsöpörte II. Lajos seregét, 1541-ben pedig elfoglalta az ország középső részét, ezzel három részre szakítva azt. Hazánk több mint 150 évig török hódoltság alatt maradt.

A birodalom felvirágoztatója

Magyar szemszögből Szulejmán negatív figurának tűnhet, az Oszmán Birodalom számára viszont tehetséges uralkodó volt, aki elhozta az ország fénykorát. Lerakta az oszmán jogrend alapjait, miközben megreformálta az adóztatást és a közigazgatást is.

A 46 éven keresztül uralkodó Szulejmán végül éppen Magyarországon, a Habsburgok ellen vezetett sokadik hadjárata során vesztette életét. A Szigeti veszedelem című eposz nyomán elterjedt legendával ellentétben a szultánnal azonban nem Szigetvár várkapitánya, Zrínyi Miklós végzett: a 72 éves uralkodó feltehetőleg végelgyengülésben, vagy a török táborban pusztító járványok miatt halt meg.

Kapcsolódó
Szép halált halt Szulejmán
Csatában vesztette életét a nagy szultán, mégis "ágyban, párnák" közt. Itt, Magyarországon, a mai napon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik