Belföld

Büntetlenséget kapott az óbudai korrupciós ügy „koronatanúja”, cserébe elsőként mindent elmondott az ügyészségnek

Mohos Márton / 24.hu
Kiss László, Óbuda letartóztatott polgármestere.
Mohos Márton / 24.hu
Kiss László, Óbuda letartóztatott polgármestere.

Büntetlenséget kapott az ügyészségi nyomozókkal való együttműködésért cserébe K. János, aki a DK-s Kiss László vezette óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügyben először adott érdemi infókat a hatóságoknak, írja a Telex. A lap által megszerzett nyomozati iratok szerint már több érintett egyezséget kötött az ügyészséggel és beszélni kezdett: önmagukra, illetve Kissre, valamint Czeglédy Gergő MSZP-s alpolgármesterre is terhelő vallomást tettek.

2021 decemberében mindenki előtt azonban az ügyészség „koronatanúja”, K. János tett vallomást, illetve adott át őt alátámasztó videókat és hangfelvételeket a hatóságoknak – még azelőtt, hogy elindult a nyomozás. A férfi beszámolt a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hogy társaival hogyan nyerészkedtek az önkormányzat közbeszerzésein. A későbbiekben is vallomásokat tett, és titokban rögzítette az ügy egyik későbbi gyanúsítottjával, P. Gáborral folytatott beszélgetéseit.

K., mielőtt elkezdett beszélni, feljelentést tett (dr.) Mikó István ellen – vele szemben azóta vádat emeltek –, akiről azt hitte, hogy fedett nyomozó, és aki állítólag azt ígérte neki, hogy az ellene folyamatban lévő költségvetési csalási ügyet el tudják sikálni, az ígéretből azonban nem lett semmi.

A Telex arról ír, hogy K. János 2018 elején ismerkedett meg P. Gáborral, aki akkor a kispesti önkormányzat vagyongazdálkodási és városüzemeltetési irodájának vezető munkatársa volt. K. János egyik cége akkor bontási munkálatokat végzett az önkormányzatnak.

Barátok lettek időközben, P. Gábor pedig felajánlotta K.-nak, hogy a cégével szálljon be a következő évi önkormányzati választás kampányához kötődő feladatok ellátásába.

K. később beszállt az óbudai önkormányzat lapjának gyártásába is. Állítása szerint mindkét esetben jelezte, hogy nem ért a feladatokhoz, P. azonban mindig megnyugtatta, hogy intézkedik az ügyében, neki csak szerződnie kell.

K. János az óbudai ügy másik fontos szereplőjével, Kiss László polgármester barátjával, F. Lászlóval és társával szintén P. Gáboron keresztül ismerkedett meg, az újságkiadás miatt. Vallomása szerint F. Lászlóéktól tudta meg, hogy az óbudai önkormányzatnál a polgármester és F. együtt döntenek az önkormányzati beruházásokról, és ők választják ki, hogy mely cégek nyerjék a munkákat. K. állítása szerint egy megbeszélésen tőlük tudta meg, hogy az önkormányzat egyes szerződései fiktívek, egyesek túlárazottak, illetve a pénz egy részét visszaosztják a polgármesternek és a résztvevőknek.

K. vallomása szerint 2021 elején F. László arra kérte, ha tud olyan céget, amellyel papíron szerződhetnének az önkormányzattal különféle tevékenységekre, szóljon. Volt ötlete, egy ismerőse vállalkozását ajánlotta, megállapodás született pénzek visszacsorgatásáról. A Telex azt írja, K. többször említett Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégeket, amikkel az ő vagy az ismerőse vállalkozásának szerződést kellett kötnie. Utóbbit állítólag az egyik ilyen cég alkalmazottjának tanúvallomása is alátámasztja, aki szerint 2020 előtt nem volt szükség az önkormányzattól engedélyre a plakáthelyeknél a közterület-használatra, onnantól kezdve viszont igen. Ezt K. ismerősének cége intézte.

A cikk szerint a K. által átadott egyik egyik videofelvételt 2021 végén és 2022 tavaszán az országgyűlési választási kampányban már bemutatta az ellenzéki politikusokat célba vevő, Anonymus néven futó alak. Ezen az látható, hogy K. autójába ül P. Gábor, aki készpénzt vesz át tőle. K. elmondása szerint az ügyészségnek is átadott videók másolatát az autójában tartotta egy pendrive-on, amelyet kiloptak belőle, amikor egy kocsimosóban hagyta.

A nyomozati iratok szerint nem csak K. kötött alkut az ügyészséggel, F. László is így tett, és mindent beismert, amivel gyanúsították. Az ő vallomása kellett ahhoz, hogy augusztusban Kiss Lászlót letartóztassák, amiért cserébe ő csak 14 hónapot tölt fogházban.

K.-t bűnsegédként, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással és üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel is meggyanúsíthatták volna, az együttműködése miatt azonban megszüntették az eljárást ellene.

Kiss Lászót, Óbuda polgármesterét pár héttel ezelőtt tartóztatták le, a gyanú mások mellett befolyással való üzérkedés. A DK azt állítja, hogy a vádak abszurdak, politikai leszámolás zajlik. . Vadai Ágnes korábban arról beszélt, hogy egy magas rangú állami vezető rendelte meg az óbudai polgármester megbuktatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik