Tudomány

Ősi, pusztító láncreakciót fedeztek fel

University of Southampton
University of Southampton

A 252–66 millió évvel ezelőtti mezozoikum idején több olyan periódus is volt, amikor az óceánok oxigéntartalma drasztikusan lecsökkent, tömegkihalásokat idézve elő a vizekben. Egy friss tanulmány alapján megtalálhatták a katasztrofális eseménysorozat kiváltó okát – írja az IFLScience.

A szakértők olyan bizonyítékokat kerestek, amelyek alátámasztják, hogy a lemeztektonika szerepet játszhatott. A mezozoikum a Gondwana nevű szuperkontinens felbomlásának korszaka volt, a kutatók most arra jutottak, hogy a folyamat során a bazaltból több alkalommal is nagy mennyiségű foszfor szabadult fel a tengerfenéken és a kontinenseken egyaránt.

Ezek a kibocsátások egybeestek az oxigénhiányos időszakokkal, az úgynevezett óceáni anoxikus eseményekkel. Hogy kiderítsék, volt-e kapcsolat a kettő között, egy számítógépes modellhez fordultak, a szimulált foszforkiáramlások pedig úgy hatottak a rendszerben a tengerek kémiájára, hogy azzal reprodukálták az óceáni anoxikus események sorozatát.

Noha a foszfor az élet egyik építőeleme, túl nagy mennyiségben veszélyes lehet. Az elem a tengerekben számos élőlény számára kedvező, még a szaporodást is fokozza, ez azonban azt is jelenti, hogy több szerves anyag süllyed le. Ezek bomlása oxigént használ fel, ami ilyen mértékben pusztító hatású.

A folyamat végül azt eredményezte, hogy az óceánok nagy része anoxikussá, azaz oxigénhiányossá vált, és halálzónák jöttek létre, ahol a tengeri élővilág nagy része elpusztult

– mondta Benjamin Mills, a Leedsi Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Tom Gernon, a Southamptoni Egyetem kutatója hozzátette, az óceáni anoxikus események olyanok voltak, mintha megnyomták volna a bolygó ökoszisztémáinak reset gombját. A szakértő úgy véli, a kontinensek szétszakadása mélyreható következményekkel járhat az evolúció menetére nézve.

Az eredmények abban is segíthetnek, hogy jobban megértsük, a szilárd föld és a felszín alatti szoros kapcsolat miként hathat az életre a jövőben. Napjainkban az óceánok oxigénszintje egyébként szintén csökken, igaz, ezúttal főként az ember okozta klímaváltozás következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik