Belföld

Élesedik a Pintér-féle NAT-vizsga: már indul is a regisztráció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az igazgatókat már tájékoztatták a képzéssel kapcsolatos feladatokról.

Az Oktatási Hivatal közölte, hogy már elérhető a Pintér Sándor által előírt kötelező, 10 órás képzés regisztrációs felülete. A Magyar Közlönyben a társadalmi egyeztetés után hétfőn szinte változatlan formában jelent meg a rendelet a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozók ismeretéről, valamint a belügyminiszter által elrendelhető képzés teljesítési kötelezettségéről.

Pintér Sándor kötelezte a pedagógusokat, hogy ősztől „újítsák” meg ismereteiket, majd vizsgázzanak a Nemzeti alaptantervből. A rendelet alapján a képzést és az ahhoz kapcsolódó számonkérést az Oktatási Hivatal a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bevonásával szervezi meg.

A rendelet hatálya alá eső pedagógusoknak a hivatal által már nyilvántartásba vett tízórás képzést, előre meghatározott kurzusokban, 2025. január 31-ig kell teljesíteniük. A képzés regisztrációs felületén, a NAT Pedagógus-továbbképzést Támogató Rendszer (PTTR) oldalán a pedagógusok regisztrációját az iskolák igazgatói végzik el. Az Oktatási Hivatal az igazgatókat a képzéssel kapcsolatos feladatokról elektronikus levélben már tájékoztatta.

A Belügyminisztérium korábban jelezte: kulcsfontosságúnak tartja, hogy a pedagógusok nevelő-oktató munkájukat a központilag meghatározott tartalomszabályozók alapján végezzék. Ez kell ugyanis

a magas színvonalú köznevelési feladatellátás biztosításához.

A tárca szerint a NAT-ból történő számadás előírása, a képzés azért szükséges, mert jelenleg minden továbbképzés választható, így egyes pedagógusok a végzettségük frissessége, mások életkoruk miatt mentesülnek a továbbképzések generális kötelezettsége alól, számos pedagógus pedig az elmúlt hét évben már teljesítette a számára előírt 120 órányi továbbképzést. Erre figyelemmel a jelenlegi szabályozási környezetben csak így érhető el egy átfogó, minden pedagógust érintő képzés.

Kapcsolódó
Megjelent Pintér Sándor rendelete a NAT-vizsgáról, mobiltiltásról
Hiába volt a tiltakozás, mától hatályos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik