Belföld

Visszaállítanak egy szigorú szabályt a repülőtereken

Fred Dufour / AFP
Fred Dufour / AFP

Visszaállítják a korábban hatályban lévő folyadékkorlátozást a repülőtereken, így újra legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben lehet csak folyadékot felvinni a repülőgépekre – derült ki az airportal.hu cikkéből.

Minderről az Európai Bizottság (EB) rendelkezett, így szeptembertől azokon a repülőtereken is visszaáll az utasok kézipoggyászaiban szállított folyékony anyagokra, aeroszolokra és gélekre vonatkozó szabály, ahol ezt eltörölték. Ennek oka, hogy az ezt ellenőrző, átvilágító berendezések nem hozzák az elvárt eredményeket.

A szigorítás az Európai Unió tagállamai mellett Izland, Svájc, Liechtenstein és Norvégia repülőtereire is vonatkozik, az Egyesült Királyság pedig már június 9. óta visszaállította a szabályt.

Szeptember 1-től az utasok újra legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben szállíthatnak a kézipoggyászaikban folyadékokat, aeroszolokat és géleket, maximum 10 darabot, ezeket pedig egyetlen, 1 liter űrtartalmú, átlátszó és visszazárható tasakban kell szállítaniuk.

A szigorítás az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI Europe) korábbi közleménye szerint főként azon repülőterek számára jelent csapást, amelyek az utasbiztonsági ellenőrző pontok áteresztőképességének növelése és az utazási élmény javítása érdekében, jóhiszeműen az első között beruháztak az új technológiába. Az említett átvilágító, úgynevezett C3-as szkennerek beszerzése ugyanis átlagosan 8-szor többe kerül a hagyományos röntgensugaras gépeknél, emellett a karbantartási költségek is 4-szer magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik