Belföld

Repülőn csempészték Dubajból Debrecenbe a cigit, 8,5 milliárdos károkozással vádolják őket

NAV / Facebok
NAV / Facebok

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt emelt vádat a hajdú-bihari főügyészség annak a nemzetközi bűnszervezetnek a tagjai ellen, amely, három csempészcigaretta-szállítmánnyal, több mint 8,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az államnak.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a magyar, lengyel, ukrán és román-orosz állampolgárokból álló bűnszervezet az Egyesült Arab Emírségekből, rendszeresen, nagy mennyiségben szállított jogellenesen cigarettát Magyarország területére, a debreceni nemzetközi repülőtéren keresztül. Az első szállítmány 2021. január 29-én, a második 2021. február 26-án, a harmadik 2021. március 23-án érkezett Debrecenbe.

A fuvarokmányokon, valótlanul, gépjárműalkatrészeket tüntettek fel. A harmadik szállítás alkalmával a légi úton érkezett árut négy lengyel honosságú tehergépkocsira rakodták át. Amikor a teherautók elhagyták a repülőteret, a kifelé vezető úton a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei megállították a kamionokat, és, azokat átvizsgálva, megállapították, hogy a raktérben, a fedőáruként szolgáló gépjárműalkatrészek mellett, nagy mennyiségű, adózatlan, zárjegy nélküli cigaretta is található – ismertette az ügyészség közleménye. Az elkövetők, a három szállítmánnyal, több mint 8,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A nyomozó hatóság, a büntetőeljárás során, vagyonbiztosítás keretében, közel 600 millió forint értékben foglalt le luxusautókat, értékes órákat és készpénzt. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség, a bűnügyi felügyelet alatt álló, magyar és a szabadlábon védekező, lengyel férfival, továbbá a jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó vádlott-társaival szemben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

Vádiratában mértékes indítványként kérte, hogy a bíróság, beismerése esetén, a magyar férfit 9 év, lengyel társát 10 év fegyházbüntetésre ítélje és ugyanennyi időre tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, emellett mindkét férfit 1,25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, a nyomozás során lefoglalt vagyontárgyakra pedig rendeljen el vagyonelkobzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik