Gazdaság

KSH: rosszul teljesít a magyar gazdaság, nagyot zuhantak a beruházások

Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 második negyedévében, a nyers adatok alapján, 1,5, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal mérséklődött, jelentette kedden, második becslése alapján, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024 első félévében a gazdaság teljesítménye, a nyers adatok szerint, 1,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A második becslésben közölt volumenindexek az első becsléshez képest nem változtak.

A termelési oldalon az ipar teljesítménye 2,4, azon belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz képest, a második negyedévben. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása és a közúti jármű gyártása járult hozzá a csökkenéshez, illetve az élelmiszeripar fékezte leginkább az ipar visszaesését.

Az építőipar hozzáadott értéke 6,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, a mezőgazdaságé viszont, az aszály következtében, 5,2 százalékkal elmaradt attól.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke, együttesen, 2,4 százalékkal nőtt. A legnagyobb növekedés (7,2 százalék) a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ágban következett be. A művészet, szabadidő, egyéb szolgáltatások hozzáadott értéke 6,9, a humánegészségügyi, szociális ellátásé 4,7, az információ és kommunikációé 3,3 százalékkal nőtt.

A szállítás, raktározás hozzáadott értéke 3,2, az oktatásé 3,0, a pénzügyi, biztosítási tevékenységé és az ingatlanügyleteké egyaránt 2,8, a kereskedelemé 2,0 százalékkal növekedett. A közigazgatás teljesítménye 0,2, a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenységé 0,4 százalékkal mérséklődött.

A bruttó hazai termék második negyedévi, 1,5 százalékos növekedéséhez pozitívan járultak hozzá a szolgáltatások (1,4 százalékponttal), a termékadók és -támogatások egyenlege (0,4 százalékponttal), valamint az építőipar (0,3 százalékponttal). A mezőgazdaság teljesítménye 0,2, az iparé 0,5 százalékponttal mérsékelte a nemzetgazdaság teljesítményét. A szolgáltatásokon belül leginkább (0,3 százalékponttal) az ingatlanügyletek járultak hozzá a GDP növekedéséhez.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 4,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,2 százalékkal nőtt. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,1 százalékkal nagyobb lett. A hazai fogyasztási kiadások volumene minden csoportban emelkedett: a tartós termékek esetében 9,1, a féltartósok esetében 2,0, a nem tartósok esetében 4,3, a szolgáltatások esetében 3,6 százalékkal.

A kormányzattól kapott, természetbeni, társadalmi juttatások volumene 3,4 százalékkal nőtt, a közösségi fogyasztásé 3,9 százalékkal csökkent. A háztartásokat segítő, nonprofit intézményektől kapott, természetbeni, társadalmi juttatások volumene 2,5 százalékkal bővült.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,7 százalékkal nőtt.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a második negyedévben 15,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakihoz képest. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké csökkent, utóbbié jelentős mértékben. A beruházásokból legnagyobb arányban részesülő nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóiparban és a szállítás, raktározás területén az átlagnál nagyobb mértékben visszaesett, az ingatlanügyletek esetében bővült a fejlesztések volumene.

A bruttó felhalmozás 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten.

A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a második negyedévben, összességében, 0,7 százalékkal emelkedett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában, folyó áron, 1640 milliárd forintos aktívum keletkezett. Az import volumene nagyobb mértékben (3,2 százalék) csökkent, mint az exporté (1,8 százalék). A külkereskedelem 80 százalékát kitevő áruforgalomban a behozatal 4,9, a kivitel 3,3 százalékkal kisebb lett. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve a turizmust is) exportja 4,6, importja ennél nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó hazai termék 2024. második negyedévi, 1,5 százalékos növekedéséhez a végső fogyasztás 1,9 százalékponttal járult hozzá, miközben a bruttó felhalmozás 1,4 százalékponttal lassította. A külkereskedelmi forgalom egyenlege, összességében, 1,0 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt.

2024 második negyedévében a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal mérséklődött az előző negyedévhez képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján.

A termelési oldalon az építőipar teljesítménye 2,5 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké nem változott. Az ipar teljesítménye 1,5, a mezőgazdaságé 5,0 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon, a végső fogyasztás összetevői közül, a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 1,1, a kormányzattól származó, természetbeni, társadalmi juttatások volumene 1,0 százalékkal nagyobb, a közösségi fogyasztásé 0,5 százalékkal kisebb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,7 százalékkal visszaesett. A külkereskedelemben az export és az import volumene, összességében, nőtt (0,7, illetve 0,5 százalékkal) – közölte a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik