Kultúra

Megtalálták a segesvári vár egyik lebontott tornyának alapjait

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A nagy felfedezésre a vár EU-s forrásokból való megerősítése és megmentése során került sor.

Megtalálták a segesvári vár egyik lebontott tornyának, a szövők céhe által fenntartott Szövők tornyának alapjait a régészek – jelentette be hétfőn Ioan Iulian Sirbu, az erdélyi város polgármestere.

Az elöljáró, az Agerpres tájékoztatása szerint, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy ezáltal a világörökség részét képező, segesvári vár újabb titkára derült fény. A toronyról eddig csupán annyit lehetett tudni, hogy 1848-ban bontották le és korábban fogdaként is működött – mondta a polgármester.

A romok mellett XIII. századi cseréptöredékeket is találtak a régészek. Sirbu emlékeztetett arra, hogy a vár falának több szakaszán zajlanak helyreállítási munkálatok, így bukkantak rá a lebontott torony romjaira, illetve más, értékes leletekre.

Nicolae Tescula, a segesvári történeti múzeum igazgatója ezután arról beszélt, hogy jelentős felfedezésről van szó, mely egy rejtély megoldását is jelenti a szakma számára. A Szövők tornya a 15. században épült, a Szabók és a Szűcsök tornya között, 1846-ban azonban a lebontásáról döntöttek, hogy anyagát a vár utcáinak kövezésére használják.

A háromszintes torony jelentőségét az adta, hogy a befolyásos szövők céhe tartotta fenn, melynek köszönhetően az erdélyi város, a XIX-XX. század fordulóján, jelentős textilipari központtá lett. Az építményben fogda is működött.

Ioan Fedor Pascu, régész, elmondta: a segesvári vár lebontott tornyai közül a Szövők tornya volt az utolsó, amelynek alapjait még meg lehetett találni. Ennek feltárásánál kiderült, hogy négyszögalapúnak épült, a XIII-XIV. században, de, a lőfegyverek fejlődésével, hatszögűre építették át. 1,8 méter vastagságú fala lépcsőként is szolgált, melyen a pincében lévő fogdába lehetett lejutni – tette hozzá.

Segesvár polgármestere tavaly májusban jelentette be, hogy európai uniós forrásokból erősítik meg a vár omladozó falának több szakaszát. A Maros megyei város első alkalommal nyert uniós támogatást e célra, korábban saját forrásokból és hitelekből igyekeztek megerősíteni, javítani a több helyen is omladozó, középkori vár falait. A várfal megerősítésével párhuzamosan zajlik az egykori szász város jelképének számító Óratorony tetőszerkezetének felújítása is. Ez a vár főkapuja, a középkorban tanácsterem volt, jelenleg múzeum működik benne. A 64 méter magas tornyon 130 éve végeztek utoljára felújítási munkálatokat.

A UNESCO Világörökség-listáján szereplő segesvári vár legkorábbi részei a XIV. századból valók, az épület több szakaszban épült, védelmi céllal, öt bástyája és 14 tornya volt, utóbbiakból kilenc jelenleg is áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik