Kultúra

Adrien Brody az anyja miatt élte bele magát könnyen a magyar emigránssorsba

Alberto Pizzoli / AFP
Alberto Pizzoli / AFP
Új filmjében egy Amerikában új életet kezdő, magyar holokauszt-túlélőt alakít.

Velencében tartották a világpremierjét Adrian Brody új filmjének, a Brady Corbet rendezte The Brutalistnek. A színész egy zsidó származású, magyar építészt alakít, Tóth Lászlót, aki, a holokauszt túlélése után, kivándorol, feleségével, az Egyesült Államokba, hogy megvalósítsa az amerikai álmot.

Brody a fesztiválon azt nyilatkozta, hogy édesanyja, Sylvia Plachy, fotográfus pályája miatt „azonnali rokonságot és megértést” érzett Tóth karaktere iránt.

Anyám egy csodálatos fotós, de egyben magyar emigráns is, aki 1956-ban, a forradalom idején menekült el Magyarországról. Menekültként kivándorolt az Egyesült Államokba, és, Lászlóhoz hasonlóan, újrakezdte életét, elvesztette az otthonukat, és egy álmot követett, hogy művész legyen

– mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy hiába fiktív a történet, nagyon valóságosnak tűnik számára.

Fontosnak tartom, hogy megtestesítsem a karaktert és valóságossá tegyem őt, ahogy azt is, hogy egy ilyen film ne csak ábrázolja a múltat, de emlékeztessen is minket a múltra, valamint arra, hogy a jelenünkben mennyi mindenből kell tanulnunk.

A több mint három és félórás film amúgy megindította a közönséget, 12 perces, álló ovációt kapott a hétvégén, Velencében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik