Belföld

Kövér László az utolsó pillanatban mondott nemet egy LMBTQ-konferenciára

MTI
MTI

Továbbra sem ad teret Kövér László a parlamentben LMBTQ-rendezvényeknek. A DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jövő keddre szervez egy konferenciát, amelyre több budapesti nagykövetet és az európai ügyekért felelős miniszterek budapesti informális találkozójának résztvevőit is meghívták, hogy tájékoztatást adjanak a magyarországi LMBTQ-közösség helyzetéről.

Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője július 26-án levélben kérte Kövér Lászlótól, hogy a parlament Vadásztermében tarthassák a rendezvényt, de Kövér nyári szabadsága miatt nem kaptak választ.

A Telex cikke szerint a házelnök levele végül négy nappal a rendezvény előtt, péntek reggel futott be:

Tájékoztatom, hogy a 2024. szeptember 3-i teremigénylését – tekintettel a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségemre – nem áll módomban teljesíteni.

A hivatkozott paragrafus szerint a házelnök feladata, hogy biztosítsa az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodjon az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről.

Nem először fordult elő, hogy Kövér László az Országgyűlés tekintélyének megóvására hivatkozva nem engedett be egy LMBTQ-rendezvényt az Országházba. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője június 21-ére szervezett egy alapvető emberi jogokról szóló konferenciát, ahol David Pressman amerikai nagykövet is részt vett. Kövér László akkor szó szerint ugyanezt a választ küldte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik