Élet-Stílus

DASH-diéta: dietetikussal jártuk körbe, mit kell tudni az egészséges szív diétájáról

24.hu
24.hu
A hagyományos magyar konyha nem könnyíti meg a dolgunkat. Sokat tudunk az egészséges táplálkozásról, de az már gondot okoz, hogy a gyakorlatba is beültessük a teljes értékű gabonák és zöldségek fogyasztását. A szív- és érrendszeri problémákra a DASH-diéta jó iránymutatás.

Világszerte és hazánkban is az idő előtti halál vezető okai közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák, amelyek pedig jó része megelőzhető, kordában tartható lenne megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással. Modern étrendünk túl keveset tartalmaz  a magnéziumból és a káliumból. E két ásványi anyag pozitív hatással van a szív- és érrendszerre: a magnézium javítja érfalak rugalmasságát, és összességében rendkívül fontos szerepet játszik a keringési rendszer egészségének fenntartásában. A kálium ugyancsak az érfalak lazaságát segít megtartani, emellett pedig gyorsítja a nátrium-anyagcserét.

A DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) egy mozaikszó, melynek jelentése: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére. Az egészséges szív diétája sok káliumot és magnéziumot tartalmazó étrendet ajánl:

Kapcsolódó
Mit jelent a vaszkuláris öregedés? Avagy ezért fontos a kálium és a magnézium
Az idő előtti vaszkuláris öregedés számos egészségügyi problémát indíthat el, miközben megnöveli a súlyos szív- és érrendszeri problémák rizikóját. Két egyszerű elem, a magnézium és a kálium azonban komoly segítséget jelenthet.

Szponzorált tartalom

A videó a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával készült.

Olvasói sztorik