Kultúra

A konfliktusok fájdalmas öröksége – az eltűntekre emlékezünk augusztus 30-án

Augusztus 30-a, az eltűntek világnapja minden évben lehetőséget ad arra, hogy megemlékezzünk a fegyveres konfliktusok vagy egyéb erőszakos cselekedetek, migrációs folyamatok és természeti katasztrófák következtében eltűnt emberekről. A világnap célja többek között a szolidaritás kifejezése az eltűntek családjai felé, hiszen a feldolgozási folyamat elhagyhatatlan része, hogy a családtagok érezhessék: nincsenek egyedül, szeretteik nincsenek elfeledve, és hogy léteznek olyan humanitárius szervezetek, amelyek azért dolgoznak, hogy megkaphassák a válaszokat és a szükséges támogatást.

Társadalmi konfliktusok következtében eltűnt emberek

Világszerte több százezer ember van eltűntként nyilvántartva. Az eltűnések a fegyveres konfliktusok és más erőszakos cselekmények, katasztrófák és a migráció egyik legkárosabb és leghosszabb ideig tartó humanitárius következményei. Minden egyes eltűnt személy története más, de mindegyikben közös a bizonytalanság és az ezzel járó szenvedés. A családtagok számára fájdalmas a szeretteik sorsát és hollétét övező kétség, és ez kihat a mindennapjaikra, befolyással bírhat pszichés állapotukra, valamint anyagi helyzetükre. Az érintettek szükségletei különös odafigyelést igényelnek a humanitárius szervezetektől, hiszen ezek az igények az egyéni szinten túl a társadalomra is terheket rónak, nemcsak gazdasági, hanem politikai tekintetben is. A békefolyamatok szempontjából elengedhetetlen a lelki megbékélés, ezért az áldozatok részéről igényként jelenik meg az elszenvedett sérelmek hivatalos elismerése és a felelősségre vonás.

Az ellentétek továbbörökítése az eltűnések következtében

Az eltűnések a konfliktusok örökségei, hiszen sok esetben nemcsak érzelmi síkon, de időben is túlnyúlnak a tényleges eseményeken. Azok, akik feloldhatatlan gyászt élnek át, sokszor bizonytalanságot és félelmet tapasztalnak, ami megnehezítheti egy másik fél iránti empátia megélését. Így a béketeremtő erőfeszítések elmaradnak, a megbékélés elodázódik.

A sérelmek állandósulnak, a közösségek polarizálódnak, akár jóval a konfliktus lezárása után is. A megoldatlan ügyek által okozott nyílt sebek meghatározó elemeivé válnak a családtörténeteknek, formálják a családi narratívákat, az identitást, és évtizedeken keresztül, generációkon át okozhatnak mély ellentéteket.

Elengedhetetlen feladat tehát átfogóan foglalkozni az eltűnt emberek ügyeivel: megismerni a családok szükségleteit, és azokat teljeskörűen, komplex módon kezelni.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom munkája világszerte

A keresőszolgálati tevékenység a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom egyik alapfeladata. A mozgalomhoz tartozó 191 nemzeti társaság a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével (IFRC) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) együttműködve segít az eltűnt emberek felkutatásában és a családok újraegyesítésében. A világméretű hálózat hatékonyabb kutatást és kapcsolatfelvételt tesz lehetővé. Munkájuk kiemelt jelentőséggel bír, mert ez az egyetlen humanitárius szervezet, amely keresőszolgálati tevékenységet folytat.

Tavaly a Vöröskereszt és Vörösfélhold nemzeti társaságok keresőszolgálatai (Restoring Family Links) több mint 65 800 embert regisztráltak eltűntként. A rendszerbe (Family Links Network) így összesen 239 700 eltűnt ember ügye került be. A szervezet keresőszolgálati munkatársai 2023-ban 16 600 ember hollétét tárták fel, és mintegy 7 900 embert egyesítettek újra a családjaikkal.

A Magyar Vöröskereszt tevékenysége

A nemzetközi munkában a Magyar Vöröskereszt is részt vesz, a magyarországi vonatkozású keresési kérelmeket a hazai keresőszolgálati munkatársak kezelik.

2023-ban több száz keresési kérelem érkezett a keresőszolgálathoz. Az utóbbi időben a világháborúkhoz köthető sírkeresések, a hadiárvák és hadigyámoltak kárpótlásával kapcsolatos ügyek száma egyre csökkent, a Közel-Keletről és Afrikából Európába tartó menekültekre vonatkozó keresési kérelmek száma azonban megnövekedett. A tavalyi év során 123 keresési kérelem érkezett Nyugat-Európából olyan menekülő családok tagjaitól, akiknek egy vagy több tagja elveszett a migrációs út során. Emellett több keresési kérelem érkezett Ukrajnából menekülőktől, akiknek a fegyveres konfliktus következtében szakadt meg kapcsolatuk a hozzátartozóikkal. Ezekben a kérelmekben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) illetékes, így az ügyeket hozzájuk továbbítják a Magyar Vöröskereszt munkatársai.

Emlékezés, szolidaritás és a megbékélés előmozdítása

Az eltűntek világnapja a szolidaritás kifejezése mellett lehetőséget ad a téma fontosságának hangsúlyozására is. Az eltűnt személyek ügyeinek megfelelő kezelése nemcsak a múlt sebeit gyógyítja, hanem hozzájárul a megbékéléshez, az empátia és az együttműködés építéséhez is. A humanitárius munka és a keresőszolgálatok tevékenysége segítséget nyújt abban, hogy a rászorulók választ és megfelelő támogatást kaphassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik