Tech

Még pontosabb képeket kaphatunk a fekete lyukakról

Event Horizont Telescope
Event Horizont Telescope

2019-ben óriási szenzáció volt, hogy az Eseményhorizont Teleszkóp (EHT) segítségével a tudósok bemutattak egy fekete lyukról készült felvételt. Ez azért is volt olyan nagy dolog, mert a fekete lyukakról közismert, hogy olyan erős gravitációval rendelkeznek, hogy még a fény sem képes kiszabadulni belőlük. Éppen ezért megfigyelni sem lehetséges, mi történik az eseményhorizont mögött.

A virtuális teleszkóp olyan állomások által rögzített adatokból állítja össze a képet, amelyek a Föld különböző részein vannak elhelyezve. Az eredmény olyan, mintha egy bolygóméretű teleszkópba néznének bele a tudósok. Elsőként az M87 nevű galaxis közepén található, szupermasszív fekete lyukról készültek képek, 2022-ben a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A*-ról is készült egy hasonló.

Bár ez a teljesítmény már önmagában is lenyűgöző, hamarosan újabb történelmi képeket láthatunk: a szakemberek azon dolgoznak, hogy az Eseményhorizont Teleszkóp a jövőben 50 százalékkal élesebb képeket készítsen – írja az Interesting Engineering. A beszámoló szerint az EHT-nek már sikerült a távoli galaxisokból származó fényt a 345 GHz-es frekvencián érzékelnie, ami 0,87 mm-es hullámhossznak felel meg.

Ez megnyitja a lehetőséget az élesebb képek készítésére.

Alexander Raymond, az Astronomical Journal című, tudományos lapban megjelent publikáció szerzője szerint akkor lehet igazán érteni, hogy ez mit jelent, ha hozzávesszük, hogy az első kép, amit a fekete lyukról közöltek, 230 GHz-es frekvencián készült. A szakember úgy véli, az élesebb képek igazolhatnak sok korábbi feltevést a fekete lyukakkal kapcsolatban és talán olyasmit is meglátni majd rajtuk, amiről eddig nem volt tudomásuk. Egyelőre nem tudni, mikor jelenhet meg az első, élesebb kép egy fekete lyukról, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Ezt érdemes tudni a szenzációs feketelyuk-képről
2019. április 10-én történelmi eredményről számoltak be a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik