Tech

Lenyűgöző kép készült galaxisunk szupermasszív fekete lyukáról

EHT Collaboration
EHT Collaboration

2019-ben az Eseményhorizont Távcső (EHT) csapata történelmet írt: a világon elsőként hozott nyilvánosságra olyan felvételt, amelyen egy fekete lyuk eseményhorizontja látható. Az EHT most újabb izgalmas tanulmányt tett közzé, ezúttal a  Sagittarius A* körül tekergő mágnesesmező-struktúrákat ábrázoló képekkel – számol be az IFLScience.

Korábban hasonló vonalakat már megörökítettek az M87*-nál, de ez az első alkalom, amikor a galaxisunk közepén lévő szupermasszív fekete lyuk esetében is megfigyelték őket.

Az EHT egy olyan nemzetközi együttműködés, amely a világ rádióteleszkópjait használja fel egy Föld méretű virtuális távcső létrehozásához. Ha az emberi szem hasonló felbontású lenne, egy fánkot is észrevehetnénk a Holdon. A 2019-es áttörés óta további izgalmas eredmények is születtek a kezdeményezés révén.

A polarizált fénynek köszönhetően korábban dokumentálták már az M87* jelű fekete lyuk mágneses spiráljait, a szakértők pedig most a Sagittarius A* felé fordultak. A polarizált fény segít csökkenteni az erős források okozta ragyogást, ami lehetővé tette a csapat számára, hogy élesebb felvételeket készítsen az objektum széléről, valamint feltérképezze az ott jelen lévő mágnesesmező-vonalakat.

„Először sikerült polarimetriai képeket kapnunk az eseményhorizont léptékében a galaxisunk középpontjában lévő fekete lyukról, a Sgr A*-ról” – nyilatkozta Mariafelicia De Laurentis, az EHT helyettes projektkutatója és a Nápolyi II. Frigyes Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, a felvételek meglepően részletes és rendezett mágneses struktúrát mutatnak.

Jobban megérthetik a fekete lyukakat

A szupermasszív fekete lyuk körüli plazma a mágnesestér-vonalak mentén mozog, mivel töltött részecskékből áll. Ezeknek a részecskéknek a kavargása a mágneses mezőre merőleges polarizációs mintázatot hoz létre, a polarizáció mérése pedig pontosan feltárja, hogyan tekeredik a mágneses mező.

„A polarizáció azért fontos a fekete lyukak tanulmányozásában, mert információt szolgáltat a fekete lyukat körülvevő mágneses mezők geometriájáról és dinamikájáról” – mondta De Laurentis. A kutató szerint ezek a mezők kulcsszerepet játszanak az akkréciós folyamatokban és a sugárnyaláb-kibocsátásban, közvetlenül befolyásolják a fekete lyukak megfigyelését és az objektumokat irányító fizika megértését.

EHT Collaboration A M87*, illetve a Sgr A* mágneses tereiről készült kép.

A Sagittarius A* viszonylag nyugodt, ami jó hír számunkra. A szupermasszív fekete lyukak egész galaxisok sorsát képesek befolyásolni, az M87*-ból származó sugárnyalábok például az objektumtól mintegy 5000 fényévre is elérnek.

Mint De Laurentis kiemelte, a mágneses mezők megértése lehetővé teszi, hogy megvizsgálják a fekete lyukak közelében uralkodó szélsőséges körülményeket. A Sagittarius A*-ról készült kép egy újabb előrelépés a fekete lyukak, valamint a galaxisukra gyakorolt hatásaik jobb megismerésében, emellett a fekete lyukak tevékenységére vonatkozó elméleti modellek számára is tesztlehetőséget kínál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik