Nagyvilág

A néhai Identitás és Demokrácia székházába költözik Orbánék pártcsaládja

ALEX HALADA / APA-PictureDesk / AFP
ALEX HALADA / APA-PictureDesk / AFP

A nyáron feloszlatott, szélsőjobboldali EP-frakció, az Identitás és Demokrácia párizsi székházába költözik Orbán Viktorék új pártcsaládja, a főleg korábbi ID-tagokból álló Patrióták Európáért – írja, a Politicóra hivatkozva, a hvg.hu. A Patrióták a párizsi Haussmann sugárúton lakhatják be az ID üresen hagyott irodáit.

A helyszínválasztás a Patrióták alapszabályából derült ki, amely az Európai Parlament honlapján érhető el – a dokumentum még az Európai Politikai Pártok és Európai Politikai Alapítványok Hatóságának jóváhagyására vár.

A Patrióták megalakulását június 30-án, Bécsben jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz, Andrej Babis, a cseh ANO és Herbert Kickl, az osztrák FPÖ elnöke. Az EP alakuló ülésére a frakcióhoz 13 párt és 84 képviselő csatlakozott, amivel az övék a harmadik legnagyobb frakció. A csoportba a legtöbb képviselőt a Marine Le Pen-féle, francia Nemzeti Tömörülés (RN) adja.

Az EP-választás előtt a szélsőjobb célja az áttörés és az összefogás volt, de az előző parlamenti ciklushoz képest a júniusi EP-választás után kettő helyett három pártcsaládra szakadtak szét.

Kapcsolódó
A jobboldal négy árnyalata
Az EP-választás előtt a szélsőjobb célja az áttörés és az összefogás volt. Áttörni nem sikerült, és a végleges felállást látva a szélsőjobb erősebb, de megosztottabb, mint valaha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik