Élő Nagyvilág

A palesztinok szerint több gyerek is meghalt izraeli légicsapásokban

AFP
AFP

Amerikai vezérkari főnök: csökkent a háború kiterjedésének közvetlen veszélye, de Irán továbbra is jelentős veszélyt jelent

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint az Izrael és a Hezbollah között vasárnap reggel lezajlott ütésváltást követően csökkent a háború kiterjedésének közvetlen veszélye a térségben, de Irán továbbra is jelentős veszélyt jelent – közölte Charles Brown, a Joáv Galant, izraeli védelmi miniszterrel folytatott, hétfő esti találkozója után.

Az amerikai vezérkari főnök az elmúlt hetekben megnőtt, regionális feszültségek miatt érkezett Izraelbe, ahol Joáv Galant védelmi miniszterrel és Herci Halevi vezérkari főnökkel tárgyalt.

Irán agressziója minden idők csúcspontját érte el – ennek ellensúlyozására együtt kell működnünk, hogy minden színtéren úttörő képességeket érjünk el és azokat kiterjesszük

– mondta megbeszélésükön Galant, az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint.

Iránról szólva Galant hangsúlyozta, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak bármikor készen kell állnia közös kötelezettségvállalásukra, miszerint megakadályozzák Teherán nukleáris fegyverekhez jutását.

A palesztinok szerint több gyerek is meghalt izraeli légicsapásokban

Az izraeli csapások a Gázai övezetben 14 embert, köztük gyerekeket öltek meg, palesztin tisztviselők szerint – írja a The Guardian. A Hamász vezette kormányzat tájékoztatása szerint három gyermek és édesanyjuk halt meg egy légicsapásban, hétfőn, késő este, Gáza város Tufa negyedében. Közölték, hogy további három embert eltűntként tartanak nyilván.

Egy másik légicsapás hétfőn, késő este, egy épületet ért, Gáza város belvárosában, egy gyermek, három nő és egy férfi meghalt – közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

A Gázai övezet déli részén egy házra mért légicsapás kedden, kora reggel, öt emberrel végzett, köztük egy férfival, három gyermekkel és egy nővel – derül ki a kán-júniusi Nasszer kórház áldozatainak listájából, ahová a holttesteket szállították.

Olvasói sztorik