Kultúra hátsó ablak

A New York-i Szabadság-szobor kicsinyített mása rejtőzik a nyugati határszélen

Google Street View
Google Street View
Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de legalább a miénk.

Az alig ezer lelkes Veszkényről a magyarok jó része még sosem hallott, pedig a Kapuvár közelében rejtőző község a tatárjárás után röviddel már feltűnt az Árpád-kori oklevelekben, XVIII. századi gyökerű temploma, illetve Sarlós Boldogasszony-kápolnája pedig saját koruk nívós darabja.

A település igazi különlegességét persze nem ez, hanem egy ugyan nem köztéri, de köztérről is látható, XXI. századi műtárgycsoda adja:

a miniatűr Szabadság-szobra,

ami Veszkény határában, egy, a kétezres években fokozatosan kiépült üzemi terület udvarában áll.

Google Street View

Kérdéses, hogy a pénznyerő automaták javításától a szükségalkatrészek gyártásán át egészen kábelmegmunkálásig széles spektrumot felölelő cégprofil hol indokolja az alig néhány méter magas, felemelt kezében fáklya helyett a vállalat logóját tartó alak feltűnését, de ez, végső soron, nem is érdekes, a végeredmény pedig nyilvánvalóan minden szemfüles átutazót legalább egy félmosolyra csábít. És ez a lényeg.

Google Street View

Távolról sem ez egyébként az ország egyetlen, a Szabadság-szobrot másoló szobra, sőt az álló darabok mellett a fővárosban egy ülő verzióval is találkozhatunk: a New York-palota sarkára kell felnéznünk, hogy kiszúrhassuk a magasban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik