Szórakozás

Bár fél a magasságtól, hivatásos hullámvasút-tesztelőként mégis degeszre keresi magát

A hullámvasutak teszteléséből élő 33 éves Sean Evans a tériszonya mellett krónikus szédüléssel is küzd. Ennek ellenére az elmúlt pár évben több mint 50 vidámparkot keresett fel, hogy 130 különböző hullámvasutat is kipróbálhasson.

Egészen elképesztő módot talált egy brit férfi arra, hogy előnyt kovácsoljon az egyik legnagyobb félelméből. A 33 éves Sean Evans ugyanis annak ellenére dolgozik hivatásos hullámvasút-tesztelőként, hogy saját bevallása szerint gyerekkora óta tériszonya van. A munkájának köszönhetően pedig nemcsak a fél világot járta már be, hanem degeszre is kereste magát.

Az angliai Stoke-on-Trentből származó férfi – akinek a történetét a Daily Mirror mutatta be – még a koronavírus miatti lezárások idején talált rá álmai hivatására, amikor rendszeresen egész nap hullámvasutas videókat nézegetett az interneten. Bár utoljára még kamaszként ült hullámvasúton, és saját bevallása szerint olyan krónikus szédülés gyötri, ami szinte sosem múlik el – a videók nézegetése során egyszer csak szöget ütött a fejében a gondolat, hogy ezt ő is csinálhatná. És Lift Hills and Thrills néven YouTube-csatornát indított, ahol a saját, hullámvasutazásait és vidámparkbejárásait megörökítő videóival, valamint a tematikus podcastjaival az elmúlt pár évben 5 és fél millió lejátszást és több mint 20 ezer követőt gyűjtött össze.

Evans korábban is tartalomgyártóként kereste a kenyerét, hiszen filmes és tévéműsorokról szóló cikkeket írt főállásban, de úgy érzi, hogy a karrierváltás után „álomélete” lett. Hiszen rengeteget utazhat, és olyan jól keres, hogy nem is kell mellette mást dolgoznia.

A videók megtekintése után járó, és a szponzoraitól kapott pénzek ugyanis olyan szépen gyűltek, hogy az évek során egy szabad szemmel is jól látható, hatszámjegyű összeget adtak ki a bankszámláján – ami forintban számolva alsóhangon is legalább 50 millió forintot jelent.

A sikeres online videóssá váló fiatalember útja azonban nem volt zökkenőmentes. Gyerekként a családi nyaralások alkalmával már a felszállás előtt mindig lehúzta a sötétítőt a repülő ablakában, és a hullámvasutas videókra való rákattanása előtt csupán egyszer mert felülni egy hullámvasútra egész életében.

A nagy visszatérést pedig nem is akárhogy indította, hiszen elsőként a kamaszkora egyik nagy traumájáért felelős hullámvasutat, az Alton Towers nevű Staffordshire megyei vidámpark Nemesisét hódította meg. Ahonnan ható óra alatt összesen 64 kört ment – ezzel megdöntve a park rekordját.

Evan szerint a hullámvasutakon való rendszeres utazás ráadásul egyáltalán nem is súlyosbítja a szédülését. Így azóta körülbelül 50 vidámparkban járt, és körülbelül 130 hullámvasúton utazott.

„Mindig ott vagyok, remegek és reszketek, mindig pillangók vannak a gyomromban, (…) de amint a hullámvasút lefelé megy az első lejtőn, a félelem abban a pillanatban valahogy elszáll. Ha egy új hullámvasúthoz közeledve újra a kiindulóponton vagyok, akkor pedig újra ideges vagyok” – mesélte a hullámvasutak meghódítása mellett a vidámparkbejárásairól is videókat gyártó fiatalember.

„Gyakorlatilag főállású munkát csináltam egy hobbiból. Elég jól megfizetnek azért, hogy utazom és jól érzem magam, amit sokan az álmaim megélésének tartanak. Az a helyzet, hogy olyasmit csinálok, amit szeretek. Amikor a látnivalókról írok vagy videókat veszek fel, sosem érzem munkának” – folytatta Evans, akit emiatt az sem igazán zavar, hogy van, hogy reggel 9-től akár hajnali 3-ig is dolgozik.

Olyan dolgokról beszélek, amikért szenvedélyesen rajongok, ami sokat jelent nekem. Megosztom az utazásaimat és az élményeimet az emberekkel, ez sosem tűnik munkának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik