Nagyvilág

Öt holttestet találtak a szicíliai partoknál elsüllyedt luxusjachtban, egy eltűntet még keresnek

Alberto PIZZOLI / AFP
Alberto PIZZOLI / AFP

A keresett hat személy közül öt ember holttestét találták meg búvárok a szicíliai partok közelében hétfőn elsüllyedt Bayesian luxusjacht roncsának szerdai vizsgálata során – közölték az olasz hatóságok.

Bár a megtalált és partra hozott holttesteket még nem azonosították, a The Daily Telegraph brit lap értesülése szerint a kiemelt holttestek között van Mike Lynch brit számítástechnikai nagyvállalkozóé és 18 éves Hannah lányáé.

Az eltűntek között volt

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke,
  • felesége, Judy Bloomer,
  • illetve Cris Morvillo és felesége, Neda Morvillo is.

Morvillo Lynch ügyvédje, Bloomer pedig Lynch koronatanúja volt a vállalkozó csalási perében.

Az 59 éves Mike Lynch-et a brit Bill Gates-ként szokták emlegetni, mivel ő hozta létre Nagy-Britannia legnagyobb szoftvercégét, az Autonomy-t, amelyet 2011-ben 11 milliárd dollárért eladott a Hewlett-Packard (HP) PC-gyártónak. Az üzlet kapcsán csalással gyanúsították meg, amely alól csak hosszas tárgyalások után, idén júniusban mentette fel egy San Franciscó-i bíróság. A társaság a tragédia előtt Lynch bírósági győzelmét ünnepelte a luxusjachton.

Az olasz tűzoltóság búvárjai kutattak áldozatok után az elsüllyedt hajótest nehezen megközelíthető kabinjaiban. A Bayesian roncsa körülbelül 50 méteres mélységben, az oldalára dőlve hever a tengerfenéken, és a búvároknak egy merülés alatt mindössze 8-10 percük van a roncs átvizsgálására. A hajóroncs belsejében található szűk terek tovább nehezítették a kutatást.

A brit zászló alatt hajózó, 56 méter hosszú Bayesian jachton tizenkét utas és tízfős legénység tartózkodott, és hétfőn a Palermóhoz közeli Porticello kikötőjétől 700 méterre horgonyzott a nyílt vízen, amikor egy heves viharban felborult. A balesetet a 22 emberből 15 ember élte túl.

Matthew Schanck, a Tengeri Kutató- és Mentési Tanács elnöke kifejtette, hogy a Bayesian az időjárás okozta nagy becsapódás áldozatául esett. „Ha ez egy víztölcsér volt – márpedig annak látszott –, akkor ez egy olyan esemény volt, amelyet fekete hattyúnak nevezünk” – nyilatkozta Schanck a Reutersnek a ritka és kiszámíthatatlan természeti jelenségről.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik