Sport

Visszatér négyéves eltiltása után a háromszoros olimpiai bajnok kínai úszó

Chen Zhonghao / XINHUA / Xinhua via AFP
Chen Zhonghao / XINHUA / Xinhua via AFP

Jövő héten újra medencébe ugrik egy versenyen Szun Jang, a kínaiak háromszoros olimpiai bajnok úszója, akinek tavasszal járt le a több mint négyéves eltiltása. A 32 éves sportoló a Hofejben rendezendő  kínai nyári bajnokságon képviseli majd otthonát, Csöcsiang tartományt. Kínában ez a viadal a második legnagyobb presztízzsel bíró úszóverseny az országos bajnokság után.

Az 1500 méter gyors világcsúcstartója 4 évet és 3 hónapot hagyott ki.

A doppingügye még 2018 szeptemberében indult, amikor szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics) eltiltását akkor azért kerülte el, mert állítólag az ellenőrök nem tudták magukat megfelelően igazolni.

Szun ezt követően a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon még elindult, de 2020 februárjában végül ítélet született vele szemben – először nyolc év volt a büntetése, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül mérsékelte azt.

Szun az olimpiai válogatón még nem indulhatott el, így nem volt esélye bekerülni a párizsi játékokon szerepelt kínai csapatba. A francia fővárosban aztán 1500 méter gyorson az amerikai Bobby Finke megdöntötte Szun Jang 2012-es londoni világcsúcsát, ebben a döntőben Betlehem Dávid óriási országos csúccsal negyedik lett.

Kapcsolódó
Még nem lélegezhet fel a világelső, alaposabban kivizsgálják a doppingügyét
Jannik Sinner kétszer is pozitív mintát adott, de felmentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik