Nagyvilág

Szicíliában elsüllyedt luxusjacht: búvárok ereszkednek a 49 méter mélyen lévő roncshoz, megnevezték az eltűnteket

Vigili del Fuoco / AFP
Vigili del Fuoco / AFP

Hat embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, miután váratlanul erős viharba került és elsüllyedt egy luxusjacht hétfő hajnalban a szicíliai partok közelében.

A Guardian cikke szerint kedden tűzoltóbúvárok három fős csapatokban ereszkednek le az 52 méter hosszú Bayesian hajó roncsához, ahol az egyik ablakon keresztül próbálnak nyílást kialakítani a jacht belsejébe.

A kutatást nehezíti, hogy a bútorok felborultak, és teljesen elzárják a kabinokba vezető utat. A korábbi tájékoztatás szerint a jacht 49 méter mélyen van a tenger felszínétől.

Marco Tilotta, a palermói tűzoltóbúvárok vezetője arról is beszélt, a legnagyobb nehézséget épp a mélység jelenti, hiszen azonnal intézkedésekre nincs így lehetőség.

Három percünk van leereszkedni a roncshoz, és nyolc percünk dolgozni ott. Utána el kell kezdeni a felereszkedő fázist

– nyilatkozott.

A mentőcsapatok közlése szerint nagyon nagy mennyiségű víz jutott a jacht fedélzetére rövid idő alatt, ez okozhatta részben, hogy percek alatt el is süllyedt a jacht. Azt is állítják, hogy a hajó szerkezetileg ép.

A hat eltűntet már meg is nevezték:

  • Mike Linch brit nagyvállalkozó, akit korábban a brit Bill Gates-ként is emlegettek;
  • a lánya, a 18 éves Hannah Lynch;
  • Chris Morvillo, Mike Linch ügyvédje;
  • az ő felesége, Neda Morvillo ékszertervező;
  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International bank elnöke;
  • és az ő felesége, Judy Bloomer.

A 15 túlélő mindegyike a Hotel Domina Zagarella nevű szállodában van már Bagheria településén. Az épületet biztonsági személyzet őrzi, hogy az újságírók ne tudjanak bejutni. Egy férfi meghalt a viharban, az ő holttestét megtalálták már.

A túlélőket kezelő egyik orvos elmondta, a bajba jutottak beszámolói szerint perceken belül elsüllyedtek.

Azt mondták nekem, hogy hirtelen elképesztő állapotban találták magukat, a legsúlyosabb fizikai és pszichológiai próbatétel volt egész életükben

– magyarázta Dr. Domenico Cipolla. Egyikük, egy nő úgy mentette meg az egyéves gyermekét, hogy kiemelte a tengerből őt, amíg nem érkezett meg a segítség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik