Élet-Stílus

Van rá esély, hogy vihar mossa el a tűzijátékot?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Egyelőre minden bizonytalan, de a meteorológus szerint jelenleg 60-70 százalék az esély arra, hogy kedd este 18 és 22 óra között zivatar alakuljon ki a főváros térségében.

Tragédia történt 2006. augusztus 20-án, amikor a budapesti tűzijáték alatt, nem sokkal este kilenc óra után vihar csapott le a fővárosra. A csaknem másfél milliós tömegben kialakult pánik és a leszakadó faágak következtében öt ember életét vesztette, háromszázan megsérültek. A hasonló események elkerülése érdekében 2022. augusztus 20-án az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs déli 12 órakor megtartott ülése után „az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzésére” hivatkozva lefújta az esti tűzijátékot. Akkor a vihar elkerülte a fővárost, két nappal később kirúgták az Országos meteorológiai Szolgálat két vezetőjét – itt írtunk a részletekről.

Idén ismét a zivatarok kialakulásának nagyon is kedvező időjárási körülmények állnak fenn, de hangsúlyozzuk: a tűzijáték megtartásáról vagy esetleges elhalasztásáról az operatív törzs fogja meghozni a döntést, a helyszínre látogatók a hivatalos közlésekből tájékozódjanak. Mi csupán esélylatolgatásra kértük Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát arról, hogy a jelenlegi adatok szerint milyen időjárás várható keddre, a nemzeti ünnepre.

E szerint pedig augusztus 20. nagy része derült, napos idővel telik, egy tőlünk északra betörő hidegfront miatt azonban délután öt-hat órától „berobban” a légkör. Ez azt jelenti, hogy amint a nap lejjebb bukik az égen, és csökken a besugárzása, erőteljes gomolyfelhő-képződés indul, amelyből záporok, zivatarok alakulhatnak ki Budapest térségében.

Jelenleg 60-70 százalék az esélye, hogy kedden 18 és 22 óra között zivatar alakuljon ki egy adott ponton a főváros térségében

– mondja a 24.hu-nak Molnár László. A szakember hangsúlyozza, hogy mindössze valószínűségről lehet beszélni, arról, hogy a várható időjárási helyzet kedvez a zivatarok kialakulásának. Hogy pontosan hol és mikor jön létre vihar, azt csak néhány órával a kialakulása előtt lehet meghatározni. Ezért is emeltük ki cikkünk elején, hogy az esemény iránt érdeklődők mindenképpen az operatív törzs tájékoztatását figyeljék a holnapi napon. A HungaroMet veszélyjelző oldalán keddre elsőfokú figyelmeztetés szerepel Pest vármegyére zivatar és felhőszakadás miatt – ami fentiek okán a programokat illetően önmagában még ugyancsak semmit nem jelent.

Kapcsolódó
„Legkorábban 16 óra tájban lehetett volna igent vagy nemet mondani egy esti budapesti viharról”
Adott időjárási szituációban szombaton délben képtelenség volt megállapítani, hogy este lesz-e vihar Budapesten – mondta lapunknak Molnár László meteorológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik