Belföld

Magyar Péter feljelentést tesz foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Feljelentést teszek foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete, a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, amiért a kormányzati szervek és egyes egészségügyi intézmények vezetői elmulasztották a kórházi klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását, illetőleg a magyar egészségügyi intézményekben az alapvető higiéniai szabályok betartását, betartatását és a kórházi mosdók fertőtlenítőszerrel és szappannal való ellátását

– jelentette be Facebook-oldalán Magyar Péter, azt követően, hogy az utóbbi napokban hőmérővel a kezében járta sorra az ország kórházait.

A Tisza Párt elnöke egy levélre hivatkozik, konkrétan a a kórházak karbantartásáért és beszerzéseiért felelős állami szerv, a Közbeszerzési, Ellátási Főigazgatóság (KEF) egyik vezetőjének belső levelére. Magyar szerint a nyilvánosságra került dokumentumban olvasható, hogy a KEF elismeri, több kórházban elmaradt a klímaberendezések kötelező fertőtlenítése. „Illetőleg kormányzati nyilatkozatokból tudjuk, hogy az Orbán-kormány már évek óta tudatában volt annak, hogy a kórházi klímaberendezések felújításra, illetve cserére szorultak” – tette hozzá.

Magyar a héten Kulja András tiszás EP-képviselővel együtt több egészségügyi intézménybe ellátogatott, hogy szemügyre vegye az ottani állapotokat: a Szent János Kórházban körbevezették, a Péterfy bejáratát viszont a jöttükre lelakatolták, majd hazugsággal vádolták a tiszás politikust. Magyar Péter ezt követően felszólította Orbán Viktort, hogy szakítsa meg az adriai nyaralását az egészségügyi válsághelyzet közepette. Ez nem történt meg, ellenben a kormány egészségügyi államtitkára üzent Magyarnak, miszerint nem reális a kórtermek klimatizálása.

A Tisza Párt elvárja, hogy a hatóságok haladéktalanul vizsgálják ki a kormányzati és egészségügyi mulasztásokat és nevezzék meg a felelősöket

– fogalmazott most Magyar, megjegyezve, hogy KEF arról sem gondoskodott, hogy az egészségügyi intézmények az alapvető higiéniai szabályok betartásához szükséges mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszert (például szappant) kapjanak. Ez pedig – mint írja – közvetlenül és közvetetten rengeteg kórházi beteg, dolgozó és látogató megfertőződéséhez és végső soron halálához vezethetett.

Bejegyzése végén Magyar ismét felszólította Orbánt, hogy szakítsa meg a nyaralását, és hívjon össze rendkívüli kormányülést.

Kormány: baloldal, Gyurcsány

Nem kifejezetten Magyar Péternek címezve, de szombaton délután Vitályos Eszter kormányszóvívő tett közzé egy videót a Facebook-oldalán az egészségügy állapotával kapcsolatban.

A szóvivő a nem egészen kétperces videót a 14 évvel ezelőtt leváltott szocialista kormány az egészségüggyel kapcsolatos húzásainak felsorolásával kezdte, érintve a kórházbezárásokat, az egészségügyi dolgozók tömeges elbocsátását és a vizitdíjat is. „Az összeomlás szélére sodorták az egészségügyet” – jelentette ki végül. Majd azzal folytatta, hogy a nemzeti kormányok másfélszer annyit költenek egészségügyre mint korábban a Gyurcsány-kormány, és rögzítette, hogy „az elmúlt években rengeteg egészségügyi fejlesztés valósult meg az országban”.

Beszélt a padagógusok béremeléséről is, a kórházi klímák hiányáról azonban nem.

Kapcsolódó
Magyar Péter: a kórházakban 40, az üresen álló egészségügyi államtitkárságon 22 fok van
A Tisza Párt elnöke szerint egyes kórházakban elmaradt a klímaberendezések kötelező fertőtlenítése, ami veszélyezteti a betegeket és a dolgozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik