Belföld

Három nappal a megnyitó után se szó, se beszéd, elbontották a debreceni sajtófotó kiállítást

Szombat délelőtt az utolsó képig elbontották Debrecenben a Magyar Sajtófotó Kiállítást, három nappal azt követően, hogy megnyitották. Pedig a kiállítás papíron szeptember 8-ig megtekinthető lett volna a Csapó utcában, ennek ellenére péntek este azt a hírt kapta az önkormányzattól Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának elnöke, hogy másnap mindent el kell bontani. A Debreciner információi szerint nem árulták el Bánkutinak, hogy miért született meg ez a döntés, de felkérték, hogy ha lehet, legyen jelen a bontásnál, és felügyelje, hogy szakmailag megfelelően folyjanak a munkálatok.

A helyi lapnak Bánkuti elmondta, az eset példátlan, eddigi 42 éves története során egyszer sem zártak be még Magyar Sajtófotó Kiállítást. Hiába érdeklődött azonban a lap az önkormányzatnál, nem kaptak választ a miértekre. Bánkuti hallomásból úgy értesült, hogy amikor tavaly tartották a kiállítást, egy orosz konzul „nehezményezte, mit keresnek itt ukrán képek is”, de akkor nem történt bezárás, és a jelek szerint a mostani esethez sincs köze az orosz-ukrán konfliktusnak. A hvg elérte ugyanis a debreceni polgármesteri hivatalt, amely azt közölte, hogy a kiállítást a most esedékes Debreceni Virágkarnevál miatt bontották el, biztonsági okokból.

A sajtófotó kiállítás iránt érdeklődőktől elnézést kérünk, azonban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata minden esetben a biztonságot és a Debreceni Virágkarneválra látogatók védelmét tekinti elsődlegesnek. A jövőben a kiállítás új, ideálisabb helyszínen fog megvalósulni

– közölték a lappal. A Debreciner munkatársa ugyanakkor megjegyezte, hogy tavaly és tavaly előtt is egy időben zajlott a kiállítás és a virágkarnevál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik