Belföld

Intenzív záporokra és villámlásra adtak ki figyelmeztetést

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Figyelem! Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! – olvasható a HungaroMet honlapján. A figyelmeztetés szerint intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Emiatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet.

Az előrejelzés szerint a főváros felett záporok, zivatarok vonulnak át, de máshol is „nagyon gyorsan pattannak ki az újabb cellák”. A zivatarokat viharos széllökés (~60-80 km/h, néhol >90 km/h, erre a déli tájakon nagyobb az esély), jégeső (általában < 2 cm, intenzív zivatarok környezetében 3-4 cm) és intenzív csapadék (~10-25 mm) kísérheti. Rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék is lezúdulhat veszteglő zivataroknál (> 25-30 mm).

Budapesttől északra már villámlik és esik az eső. Napközben Győr és Békéscsaba között sávon lehetnek zivatarok, míg este és éjszaka az Alföldet érheti el az eső.

A riasztás érinti az összes megyét, az Időkép radarképei szerint főleg a középső országrészben várhatók viharok.

Szombaton folytatódik a forróság, a hőmérséklet a délutáni órákra 32 és 39 fok közé emelkedik. A napsütés mellett elszórtan fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekhez erős, viharos széllökések társulhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik