Élő Nagyvilág

Orosz külügy: Teljesen megsemmisült a Szejm folyón átívelő híd az ukrán támadás után

Yan DOBRONOSOV / AFP
Yan DOBRONOSOV / AFP
  • Az ukrán erők pénteken felrobbantottak egy hidat a Szejm folyón a dél-oroszországi Kurszki területen, aminek következtében megkezdődött a lakosság evakuálása a térségből – közölték az illetékes orosz hatóságok.
  • Oroszország külügyminisztériuma megerősítette, hogy teljesen megsemmisült a híd.
  • Olasz újságírók az elfoglalt orosz területen, bekérették a moszkvai olasz nagykövetet.

Az orosz-ukrán háború augusztus 16-i eseményeiről itt olvashat.

Orosz külügy: Teljesen megsemmisült Gluskovó település mellet a Szejm folyón átívelő híd

Az orosz külügyminisztérium állítása szerint Ukrajna nyugati rakétákat, valószínűleg amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőket használt a Szejm folyón átívelő híd megsemmisítésére a dél-oroszországi Kurszki területen.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram üzenetküldőn azt közölte, hogy „először találták el Kurszk régiót nyugati gyártmányú rakétavetőkkel, valószínűleg amerikai HIMARS-okkal. Teljesen megsemmisült Gluskovó település mellet a Szejm folyón átívelő híd és olyan önkéntesek haltak meg, akik segítettek a civil lakosság evakuálásában”.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka pénteken arról számolt be, hogy az ukrán erők 11 nappal azután, hogy orosz területre léptek, 1-3 kilométer mélységben nyomultak előre Kurszk régió egyes területein. Ukrán állítás szerint augusztus 6. óta 82 település került ellenőrzésük alá a régióban 1150 négyzetkilométernyi területen.

Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő kedden azt mondta: Ukrajna nem érdekelt abban, hogy Oroszország Kurszki régiójában területet foglaljon el, pusztán saját állampolgárainak életét védi, mivel az ott elindított hadművelettel akadályozza újabb orosz egységek átcsoportosítását a donyecki régióba, és nehezíti az Ukrajnában harcoló orosz erők fegyver-, lőszer- és üzemanyag-utánpótlását.

Olasz újságírók az elfoglalt orosz területen, bekérették a moszkvai olasz nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium péntek este bejelentette, hogy bekérette Olaszország moszkvai nagykövetét, mert a RAI olasz közszolgálati televízió két újságírója a Kurszki területi Szudzsából tudósított a harcokról. Bejelentették, hogy a belügyminisztérium eljárást kíván indítani Stefania Battistini és Simone Traini ellen illegális határátlépés vádjával.

Oroszországban robbantottak fel egy hidat az ukránok, húszezer embert telepítenek ki

Az ukrán erők pénteken felrobbantottak egy hidat a Szejm folyón a dél-oroszországi Kurszki területen, aminek következtében megkezdődött a lakosság evakuálása a térségből – közölték az illetékes orosz hatóságok. Alekszej Szmirnov területi kormányzó bejelentése szerint a Gluskovi járásban rombolták le a hidat, és a járás 20 ezer lakosának a kitelepítése folyik.

Az ukrán csapatok augusztus 6-án törtek be váratlanul a Kurszki területre, azóta állításuk szerint elfoglaltak 82 települést és több mint 1000 négyzetkilométernyi területet.Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik befolyásos tanácsadója, Nyikolaj Patrusev pénteken kijelentette, hogy a meglepetésszerű támadásban a Nyugat és a NATO segített Ukrajnának. – A kurszki hadműveletet a NATO és a nyugati különleges szolgálatok részvételével tervezték meg – mondta az Izvesztyija című orosz napilapnak. Hozzátette: nyugati részvétel és közvetlen támogatás nélkül Kijev nem kockáztatta volna az orosz területre történő betörést.

A nyugati hatalmak közölték, hogy nem adtak előzetes tájékoztatást Kijevnek, és nem vesznek részt az offenzívában.

Kijev szerint a betörésre azért volt szükség, hogy méltányos béketárgyalásokra kényszerítsék Oroszországot, amely 2022 februárja óta háborút folytat Ukrajna ellen.

A RIA Novosztyi idézte Mihail Seremet parlamenti képviselőt, aki szerint a nyugati támogatású kurszki ukrán betöréssel közelebb kerültek egy teljes körű globális háborúhoz. „Tekintettel a nyugati katonai felszerelés jelenlétére, a nyugati lövedékek és rakéták felhasználására polgári infrastruktúrák ellen, valamint az Oroszország területén végrehajtott támadásban való kétségbevonhatatlan külföldi részvételre, arra lehet következtetni, hogy a világ a harmadik világháború szélén áll” – mondta a parlament védelmi bizottságának tagja.

Gyenisz Pusilin, Donyeck megye oroszok által kinevezett közigazgatási vezetője közölte, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló Donyeck város egyik bevásárlóközpontjában legkevesebb hét polgári személy – közöttük egy serdülő – megsebesült pénteken egy ukrán célzott légitámadásban. A Galaxie bevásárlóközpont kigyulladt, egy közeli kórház megrongálódott – tette hozzá. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy erőik a megyében elfoglalták Szerhijivka falut.

Képünkön egy kilőtt orosz tank a kurszki területen.

Yan DOBRONOSOV / AFP
Olvasói sztorik