Belföld

Óbuda letartóztatott polgármestere megválasztása előtt aláírt egy iratot, ami most válhat kínossá

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Kiss László személyesen biztosított székhelyhasználatot a házában egy cégnek, amelyben feleségén kívül egy olyan személy töltötte be az ügyvezető-tulajdonosi posztot, aki egy másik cégével több milliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól azután, hogy Kiss Lászlót polgármesternek választották. A DK politikusát a III. kerületi korrupciós üggyel összefüggésben a múlt héten 30 napra letartóztatta a bíróság. Ennek ellenére polgármester maradhat, mandátuma akkor szűnhet meg, ha egy évig nem jár be a képviselő-testületi ülésekre.

Kiss László, Óbuda letartóztatott polgármestere 2019-es megválasztása előtt, még 2016-ban aláírt egy cégbírósági nyilatkozatot, amelyben egy III. kerületi ingatlan tulajdonosaként székhelyhasználatot biztosított a Sight-Tech Hungary Kft.-nek. Mint a kormányközeli sajtó beszámolt róla, ennek a társaságnak a Demokratikus Koalíció politikusának felesége is tulajdonosa volt (a polgármester neje 2022-ben szállt ki a cégből) egy bizonyos Fischer László Pál ügyvezető-tulajdonos mellett.

Fischer 2019-ben, pár héttel Kiss László megválasztását követően, alapított egy másik társaságot is, az RF Production Hungary Kft.-t.

Ezzel a céggel ezután úgy kötött több millió forintért szerződéseket a Kiss László vezette óbudai önkormányzat, hogy közben a polgármester felesége üzlettársi viszonyban maradt annak tulajdonosával.    

Az óbudai önkormányzat által az RF Production Hungary Kft.-vel kötött szerződéseket le is foglalta a korrupció gyanúja miatt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Erről az önkormányzat számolt be a saját honlapján, amikor minden egyes, az ügyészség által elkért iratot nyilvánosságra hoztak. Így derült ki, hogy 2019 és 2021 között többek közt

  • szórólapbeszerzésre,
  • grafikai feladatok ellátására,
  • nyomdai kivitelezésre,
  • muskátli-beszerzésre,
  • és információs táblák gyártására is szerződtek a céggel.

A megállapodások között van az a 2021-ben kötött szerződés, amit három darab információs tábla legyártására és kihelyezésére kötöttek több mint 11 millió forint értékben. A III. kerületi ókori római limes aquincumi szakaszának turisztikai fejlesztésére irányuló szerződés részleteit a Kutyapárt dokumentálta látványos módon.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik