Tech

Esztergom méretű terület égett le Görögországban

European Union / Copernicus Sentinel-2 imagery
European Union / Copernicus Sentinel-2 imagery

Esztergom méretű, vagyis mintegy 100 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel az Athén környékén tomboló erdőtüzek – írja a Space.com. A természeti katasztrófa pusztításáról műholdképeket is közzétett a Kopernikusz Veszélyhelyzet-kezelési Szolgálat (EMS).

Az erdőtűz augusztus 11-én tört ki egy, a görög fővároshoz közel eső kisvárosban, Varnavasban. Mivel az ország jelenleg a valaha mért legmelegebb és legszárazabb nyarát éli, ráadásul erős szelek is jelentkeztek a térségben, a lángok nagyon gyorsan tudtak terjedni. Azóta a tűzoltóknak már sikerült megfékezniük a tüzet, de csak azután, hogy óriási területeket emésztett el, számos embert megsebesített és legalább egy életet kioltott.

A görög hatóságok azért kérték a Kopernikusz EMS segítségét, hogy felmérhessék a pusztítás méretét. A Sentinel-2 nevű műhold szolgáltatta képek augusztus 12-én összesen 168 aktív tüzet mutattak, amelyek közül néhány csak pár kilométerre volt Athéntól.

Kapcsolódó
Erre nem lehetett felkészülni – felperzselte Athén környékét a tűz
Az idei év eddigi legsúlyosabb futótüzével néztek szembe a görögök a hét elején. A kormány nemzetközi segítséget kért és kapott, de sokaknak így is porig égett az otthona. Szerdára végül sikerült megfékezni a lángokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik