Belföld

Államtitkár: A kormány nem az embereket akarná nyomasztani a kötelező szűrővizsgálatokkal

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

Nem minden szűrővizsgálat lesz kötelező, és ami igen, a kormány azzal sem az embereket akarná nyomasztani, erről beszélt Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában.

A Telex szemléje szerint Takács hozzátette: egy olyan új, népegészségügyi stratégiát dolgoztak ki, amit a következő 15 évben, lépésről lépésre meg tudnak valósítani. Emlékeztetett, hogy már léteznek országos szűrővizsgálati programok, mint például a mammográfiák és a vastagbélszűrés, de januártól egy új típust is.

Ez egy általános egészségfelmérés lenne, amivel a népbetegségeket akarják kiszűrni. Egy kockázatértékelő kérdőívvel indul, hogy kiszűrjék a szív- és érrendszeri, daganatos és mozgásszervi betegségeket, és ehhez olyan vizsgálatok társulnak, mint például egy EKG, alap labor, alapvető fizikai vizsgálat.

Takács Péter rámutatott, olyan vizsgálatok nem lehetnek kötelezőek, melyek invazív beavatkozással járnak. Példaként említette a vastagbélszűrést és az olyan vizsgálatokat, aminél sugárterhelés van.

Egy bonus-malus rendszerű szocho kedvezmény-rendszert dolgoznának ki, tehát a munkáltatót tesszük érdekeltté abban, hogy minél több munkavállalója éljen az állam által kínált, ingyenes menedzserszűréssel

– magyarázta Takács.

Mint arról korábban írtunk, a kötelező szűrések bevezetéséről a kormány nem tárgyalt, azokról döntést nem hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik