Tech

Veszélyes a házi kedvencekre a légkondi?

Evrymmnt / Getty Images
Evrymmnt / Getty Images

Az olyan nyári kánikulában, mint amilyen most is tombol igazi felüdülést jelenthet bekapcsolni a légkondit otthon, egyesek azonban attól félnek, hogy a házi kedvencek számára már nem ennyire előnyös a klíma használata, sőt akár meg is betegítheti őket – derül ki az LG Magyarország közleményéből. A vállalat szerint ilyesmi valóban előfordulhat, azonban néhány tanács megfogadásával könnyen elkerülhetjük ezeket az eseteket.

Állataink – akárcsak mi – akkor fázhatnak meg, ha közvetlenül éri őket a légáram huzamosabb ideig, ezt tehát mindenképpen meg kell előzni. Az is fontos, hogy milyen erősségűre állítjuk be eszközünket: az az ideális, ha 8-10 foknál nem nagyobb a különbség a kültéri és beltéri hőmérséklet között. Emellett arra is oda kell figyelni, hogy a klímát fél-egyévente tisztíttassuk, a beltéri egység szűrőit pedig adott esetben cseréltessük, mert ha elhanyagoljuk a készülék karbantartását, baktériumok és gombák telepedhetnek meg egyes egységekben, amelyek ránk és a kisállatokra is veszélyesek lehetnek.

Ha mindezt betartjuk, akkor viszont a légkondi nagyon is előnyös lehet állataink számára, hiszen ők nálunk rosszabbul alkalmazkodnak a hőséghez. Ennek oka, hogy nem tudnak izzadni a melegben, hogy hőt adjanak le, ezen képesség hiányában pedig a ventilátorok sem segítenek rajtuk, csak a klíma.

Éppen ezért akkor is ajánlott bekapcsolva hagyni a készület, ha elmegyünk otthonról, mivel nap közben a lakás gyorsan felmelegedhet, é kisállatok számára pedig a 23 és 25,5 Celsius-fok közötti hőmérséklet a megfelelő.

Kapcsolódó
Így hűtheti otthonát légkondicionáló nélkül
Mutatjuk, hogyan enyhíthetők a hőség okozta szenvedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik