Belföld

Hétfő délutánig sem kapták meg a fizetésüket a dunai vasmű dolgozói

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Elfogyott a dunaújvárosi vasmű dolgozóinak türelme és munkásgyűlést tartottak hétfő reggel a gyár előtt, miután az üzemeltetésért felelős, indiai hátterű Liberty Dunaújváros nem utalta át júliusi bérüket – írja a Népszava.

A hétfői események előzménye, hogy a vállalat dolgozói a péntek esti – törvényileg előírt – határidőig nem kapták meg a júliusi bérüket. Egyes alkalmazottak esetében már júliusban is késve érkezett meg a jövedelem. A hétvégén a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezető képviselői levélben szólították fel a munkáltatót, hogy tegyen meg mindent a pénzek átutalásáért.

Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a Népszavának elmondta: hétfő délelőtt egyeztettek a Liberty Dunaújváros vezetőjével, Rahul Madhukarral, akitől ígéretet kaptak, hogy a délután folyamán megérkezik a járandóságuk. Hozzátette az ügyben a vasmű üzemeltetésében résztvevő mindkét cég, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. összes, mintegy 3200 alkalmazottja érintett. Délután két órára, immár a kapun belülre újabb munkásgyűlést hívtak össze, mert az ígéretek ellenére ekkorra sem kaptak utalást a dolgozók.

Ami történik azt a dolgozók emberileg és lelkileg is nagyon nehezen viselik. Nem elég plasztikus, ha azt mondom nagyon nagy a szomorúság. Talán érthető is, ha rengetegen mondanak fel és próbálnak máshol boldogulást találni. Így viszont azt kell mondjam, hogy az utolsó másodpercekben, vagy talán már azon is túl vagyunk. Olyan értékes munkaerőt veszítünk el ugyanis, olyan számban, hogy a gyárat ebben a formában talán már akkor sem lehet újraindítani, ha erre lenne szándék

– mondta Magyar a Népszavának.

Frissítünk!

A Telex megkeresésére Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, hogy reggel megindultak a kifizetések, egyre több helyről kapnak visszajelzést arról, hogy odaért az elmaradt bér, ugyanakkor a korábban beígért egyszeri 150 ezer forintnyi bónuszról továbbra sincs információjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik