Nagyvilág

Ősztől Romániában is korlátozzák az iskolai mobilhasználatot

ROB ENGELAAR / ANP MAG / ANP via AFP
ROB ENGELAAR / ANP MAG / ANP via AFP

Romániában korlátozzák a 2024-25-ös tanévtől kezdődően a mobiltelefonok és más elektronikus kommunikációs eszközök használatát a vizsgákon, versenyeken és tanórákon – egyebek mellett ezt tartalmazza a diákok jogait és kötelességeit szabályozó új miniszteri rendelet, amely hétfőn jelent meg a román közlönyben, írja az MTI.

A rendelet szerint a diákok bevihetik ugyan mobiltelefonjaikat az iskolába, de a készülékeket minden osztályteremben egy erre a célra kialakított biztonságos tárolóban kell elhelyezniük, amelyhez csak az osztályfőnöknek, az igazgatónak vagy távollétükben az ügyeletes tanárnak van hozzáférése.

Amennyiben a diák megszegi a tilalmat, a pedagógus átveheti a telefont, amelyet még aznap, a tanórák után – kötelező módon – nem a diáknak, hanem a szülőknek vagy a hivatalos gyámnak szolgáltat vissza. A mobileszközök tanórákon történő használatát egyébként már a román közoktatási törvény is tiltotta, anélkül, hogy a tilalom megszegésének következményeiről rendelkezett volna.

A diákok jogállásáról szóló miniszeri rendelet másik újdonsága, hogy lehetővé teszi azoknak a diákoknak a kiküldését az óráról, akik viselkedésükkel zavarják a tanítást. Az osztályból magaviseletük miatt eltávolított diákokat nem írják be hiányzónak, de egy erre a célra kialakított, „biztonsági kamerával megfigyelt” elkülönítőbe kell menniük, ahol az iskolai kisegítő személyzet felügyelete mellett „többletfeladatokat” kell elvégezniük.

A magyar kormány júliusban tette közzé azt a rendelet-tervezetet, melynek értelmében szeptembertől energiaitalt ugyanúgy tilos lesz bevinni az iskolába, mint kést vagy fegyvert, az okosórákat, mobilokat és laptopokat pedig egész napra elzárnák.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik