Sport

A jamaicai közönségkedvenc, az örökös brazil gólkirály és a dánok kézis ikonja – legendák, akik Párizsban fejezték be a pályafutásukat

FRANCK FIFE / AFP
Marta 2004 és 2008 után harmadszor lett olimpiai ezüstérmes
FRANCK FIFE / AFP
Marta 2004 és 2008 után harmadszor lett olimpiai ezüstérmes

Több legendás sportoló is a párizsi olimpián jelentette be a visszavonulását, sokaknak sikerült a csúcson befejezni aktív pályafutásukat, néhányuknak viszont nem a tervek szerint alakult az utolsó verseny.

Az olimpia hivatalos oldala összegyűjtötte azokat a versenyzőket, akik a francia fővárosban intettek búcsút az élsportnak. Az aranyérmesek között szerepel, így a karrierje csúcspontján búcsúzott a dél-afrikai Tatjana Smith, aki 27 évesen a 100 méteres mellúszásban elért győzelme mellett 200-on ezüstöt nyert.

A férfi asztaliteniszezőknél a kínai Ma Lung a férfi csapattal már a hatodik olimpiai bajnoki címét ünnepelhette. A 14-szeres világbajnok a tokiói és a riói játékokon is duplázott, mivel egyéniben és a férfi csapattal is aranyérmes lett, Londonban pedig ugyancsak az utóbbi számban állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A 35 éves játékos a verseny után  megerősítette, hogy a párizsi volt az utolsó állomás a karrierjében, és nagyon boldog, hogy ennyire jól sikerült.

A férfi tornasport utóbbi évtizedének egyik kiemelkedő alakjának, a brit Max Whitlocknak is ez volt az utolsó, egyben negyedik olimpiája, bár már a tokiói játékok után is elhatározta, hogy visszavonul. A lólengés kétszeres címvédője a szerenkénti döntőben és a csapattal egyaránt a negyedik helyen zárt Párizsban.

A 31 éves brit tornász három arany- és három bronzérmet gyűjtött összesen az ötkarikás játékokon, háromszoros világbajnok és ötszörös vb-ezüstérmes, emellett az Európa-bajnokságokon négy aranyat, három ezüstöt és egy bronzérmet nyert, ezzel ő minden idők legeredményesebb brit tornásza.

A jamaicai közönségkedvenc atléta, Shelly-Ann Fraser-Pryce már tavaly ősszel bejelentette, hogy az utolsó olimpiájára készül, és bár a francia fővárosban meggyőző teljesítménnyel jutott a 100 méteres női síkfutás elődöntőjébe, ott végül sérülés miatt nem tudott rajthoz állni. Fraser-Pryce összesen nyolc érmet szerzett a nyári játékokon, ezek közül három arany, valamint tízszeres világbajnok, ötszörös vb-ezüstérmes és egyszeres vb-harmadik.

A 37 esztendős sprinter a világbajnoki érmeket tekintve tavaly Budapesten még honfitársát, a sprinterlegenda Usain Boltot is felülmúlta 16. vb-medáljával.

Az atlétikánál maradva, a történelem egyik legjobb maratoni futója, Eliud Kipchoge is elköszönt az élsporttól. A 39 éves kenyai futó 30 kilométer után feladta a versenyt Párizsban, így a táv kétszeres ötkarikás címvédője érem nélkül távozott Franciaországból. Kipchoge húsz évvel ezelőtt, Athénban szerezte első olimpiai érmét, akkor 5000 méteren lett harmadik, majd Pekingben ugyanezen a távon ezüstérmes volt, mielőtt váltott a maratonra.

A brazil női labdarúgás örökös gólkirálya, Marta az utolsó nemzetközi mérkőzésén lépett pályára szombaton az Egyesült Államok ellen a Parc des Princes-ben, ahol csapata egygólos vereséget szenvedett, így ezüstéremmel búcsúzott a nemzetközi porondtól.

A golfozóknál az új-zélandi Lydia Ko a riói ezüst és a tokiói bronz után Párizsban az aranyat is begyűjtötte olimpiai éremkollekciójába, és bár még csak 27 éves, ez a győzelem az igazi álombefejezés volt a számára.

A kétszeres ötkarikás aranyérmes brit teniszező, Andy Murray olimpiai szereplését június közepén jelentette be hazája szövetsége. A 37 éves korábbi világelső Dan Evans oldalán a negyeddöntőig menetelt a férfi párosoknál, ott azonban két szettben alulmaradt az amerikai Taylor Fritz, Tommy Paul duóval szemben.

A háromszoros GS-győztes Murray pályafutása során 46 tornát nyert egyesben, és 41 hétig vezette a világranglistát, amelyen 429 hétig jegyezték a legjobb öt között.

Kellie Harrington történelmet írt azzal, hogy első ír női bokszolóként megvédte tokiói címét a 60 kilogrammos súlycsoportban. A 34 esztendős sportoló a döntő után bajnokként búcsúzott a szorítótól, csakúgy mint Mikkel Hansen, a dánok egyik legjobb kézilabdázója. A 36 éves balátlövő Rióban aranyérmet ünnepelhetett, most pedig tokiói ezüstjét váltotta aranyra vasárnap a németek elleni 39-26-os sikerrel.

Az ausztrálok legeredményesebb olimpikonja, Emma McKeon minden színű éremből szerzett egyet Párizsban az úszó váltókkal, így összesen hat arannyal, három ezüsttel és öt bronzzal zárta pályafutását a nyári játékokon.

„Határozottan hiányozni fog” – mondta McKeon az olimpiai érzésről, majd hozzátette, hogy valószínűleg az edzésekkel és a versenyekkel is így érez majd, készen áll élete következő szakaszára.

A kubai Mijaín Lopez megnyerte a kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportját, ezzel az első sportoló lett, aki ugyanabban a versenyszámban öt nyári játékokon aranyérmet tudott szerezni. Az augusztus 20-án a 42. születésnapját ünneplő legendás birkózó, aki első világbajnoki címét 2005-ben Budapesten – a fináléban Deák-Bárdos Mihály legyőzésével – szerezte, a 2008-as pekingi olimpián kezdte meg ötkarikás diadalmenetét, majd Londonban, Rióban és Tokióban is könnyedén győzni tudott.

Lopez ráadásul úgy utazott Párizsba, hogy az előző olimpia óta egyetlen nemzetközi viadalon sem indult, mégis sikerült győznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik