Tudomány

A klímaváltozás miatt omolhatott össze a látványos geológiai képződmény

Laura Hedien / Getty Images
Illusztráció.
Laura Hedien / Getty Images
Illusztráció.

Leomlott egy évmilliók óta álló sziklaformáció a utahi Glen Canyon Nemzeti Rekreációs Területen – írja az IFLScience. A Double Arch néven ismert képződmény Powell-tóba zuhant augusztus 8-án, a formáció a térség egyik legfőbb látványossága volt.

A 190 millió éves, homokkőből álló képződmény olyan volt, mintha egy barlang hatalmas tetőablaka lenne. A Nemzeti Parkszolgálat (NPS) közleménye szerint a Double Arch-ot évmilliók óta alakították az elemek, folyamatosan erodálódott, töredezett.

A beomláshoz nagyban hozzájárulhatott a Powell-tó partvonalának változása.

Az NPS szerint a tó 2001 óta jelentősen visszahúzódott a klimatikus átalakulás és a tartós szárazság következtében, a változó vízszint és a hullámzás pedig elősegíthette az omlást.

„Ez az esemény emlékeztet bennünket arra, hogy felelősséggel tartozunk, és meg kell védenünk a Powell-tó körüli ásványkincseket” – mondta Michelle Kerns, a Glen Canyon Nemzeti Rekreációs Terület felügyelője. Mint kiemelte, a hasonló formációk élettartamát befolyásolhatják az emberi tevékenységek. „Bár nem tudjuk, mi okozta az összeomlást, továbbra is fenntartjuk erőforrás-védelmi erőfeszítéseinket a Powell-tónál, hogy a jövő generációi is élvezhessék” – tette hozzá.

Az arizonai Lees Ferry-től az Utah állam déli részén található Orange Cliffsig terjedő Glen Canyon Nemzeti Park mintegy 5060 négyzetkilométeres területet foglal magában, és számos világhírű természeti látványosságnak ad otthont. A térségben állnak a világ legnagyobb természetes hídjai.

A Double Arch összeomlásában szerencsére senki sem sérült meg, a hatóságok azonban felhívták a nemzeti parkba látogató turisták figyelmét, hogy legyenek óvatosak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik