Élő Nagyvilág

A németek, a britek és a franciák is felszólították Iránt, hogy ne támadja meg Izraelt

Khoshiran / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Khoshiran / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Az uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszterrel szemben

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szankciókat követel két izraeli miniszter ellen, aki a gázai palesztinok kiéheztetését szorgalmazza.

A szankcióknak az EU napirendjén kell szerepelniük

– írta Borrell az X közösségi oldalon vasárnap este megosztott bejegyzésében.

Borrell szerint Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamár Bengvír háborús bűnök elkövetésére buzdít azzal, hogy a palesztin civileknek szánt üzemanyag- és segélyszállítások leállítására szólított fel.

Miközben a világ tűzszünetet sürget a Gázai övezetben, Bengvír miniszter a civileknek szánt üzemanyag és segélyek elzárására szólít fel

– olvasható a bejegyzésben.

A főképviselő úgy véli, hogy „Becalel Smotrics izraeli pénzügyminiszter baljós kijelentéseihez hasonlóan ez is háborús bűnökre való felbujtás”.

Borrell korábban bírálta Smotrics kijelentését, miszerint „indokolt lenne erkölcsileg” kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását. A főképviselő felszólította az izraeli kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el “a háborús bűnök elkövetésére irányuló” kijelentésektől, és jóhiszeműen vegyen részt az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom által támogatott tárgyalásokon az azonnali tűzszünet érdekében.

(MTI)

Felszólították Iránt, hogy ne támadjon

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is felszólította Iránt és a szövetségeseit, hogy ne támadja meg Izraelt, mert az tovább szítaná az indulatokat a Közel-Keleten, és megakadályozná a tűzszünetet és a túszok elengedését Gázában. Erről a három ország közös nyilatkozatot adott ki. Azt is hozzátették, hogy a gázaiaknak sürgősen szükségük van a humanitárius segélyre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik