Sport

Olimpiai bajnok az öttusázó Gulyás Michelle

Mustafa Ciftci / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mustafa Ciftci / ANADOLU / Anadolu via AFP

Gulyás Michelle nyerte a női öttusázók versailles-i kastélyparkban rendezett döntőjét, miután a kombinált számban a 13 másodperces hátrányát ledolgozva, magabiztosan zárta le a versenyt.

Gulyásnak kiemelkedően sikerült a csütörtöki vívás, amivel megalapozta későbbi jó szereplését a csoportban. A versailles-i pályán, tömött lelátók előtt a lovaglás során kétszer hibázott, majd a második leggyorsabb volt úszásban, a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futásban pedig jó sorozatai voltak, így többnyire egyedül haladt az élen, majd két riválisával közösen, kézen fogva futottak be a célba, és kerültek be a döntőbe. Guzi Blanka a csütörtöki vívásával 15. volt a kezdésnél, a lovaspályán nem hibázott, bónuszvívásban nem szerzett pontot, úszásban pedig kilencedik volt 2:16.93 perccel. A kombinált számnak tizedikként vágott neki, jó lövészetekkel és futással felzárkózott, végül pár méterrel Gulyásék csoportja mögött ért célba negyedikként. Az utolsó, összetett számban 11:20.80 perccel a második legjobb volt.

Varga Jennifer / 24.hu

A vasárnapi döntőn Gulyás utolsó előttiként lovagolt, úgy tűnt a helyszínen, mintha izgult volna, de így is hiba nélkül végigment a pályán. A bónuszvívásnál nem szerzett pontot, majd úszásban a negyedik leggyorsabb volt, így ismét a második helyről várhatta a kombinált számot. Guzi sem rontott lovaglásnál, a bónuszvívás pedig neki sem hozott pontot, a 200 métert a medencében a hetedik leggyorsabbként teljesítette.

Varga Jennifer / 24.hu

Következett tehát a mindent eldöntő szám, a kombinált, amit Gulyás az élen álló hazai versenyzőhöz, Elodie Clouvelhez képest 13 másodperc hátránnyal kezdett meg – koreai riválist 18, az olasz Elena Michelit 20 másodperccel előzte. Gulyás Michelle nagyon bekezdett, az első lövészet után átvette a vezetést a sokat rontó franciától, amit a második lövészet után is megőrzött, mögötte a francia és a dél-koreai versenyző haladt.

Gulyás az utolsó lövészet után is az élen maradt, 600 méterre került a győzelemtől, az előnye ekkor már 11 másodperc volt. Clouvel ezt nem is tudta ledolgozni, a 23 éves magyar versenyzőé lett az aranyérem.

Gulyás indulása csak az utolsó pillanatban dőlt el, miután a szövetség a hosszas olimpiai kvalifikációs versenysorozat végén neki es Guzi Blankának szavazott bizalmat. A MÖSZ elnöksége annak ellenére döntött így, hogy a 2023 októberében elfogadott olimpiai válogatási elvek betartása esetén nem Gulyásnak, hanem a tavaly junior Európa-bajnokságot nyerő, júniusban felnőtt világbajnoki bronzérmet szerző Erdős Ritának kellett volna utaznia.

Guzi Blanka nagyszerűen teljesítette az utolsó számot, és kilenc helyet javítva a negyedik helyen zárta a versenyt.

Történelmi volt ez az öttusaverseny, ugyanis ez volt az utolsó alkalom, amikor a lovaglás szerepelt a programban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik