Élő Nagyvilág

Hadgyakorlatba kezdett Irán

Iranian Army office / AFP
Iranian Army office / AFP

A gázai háború és a közel-keleti válság szombati történéseiről itt olvashat.

Scholz: A megtorlás pusztító erőszakspirálját meg kell szakítani

Olaf Scholz német kancellár aggodalmát fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében a palesztin-izraeli konfliktus lehetséges kiszélesedése miatt – közölte vasárnap a német kormány egyik szóvivője.

Az MTI szerint Scholz egyben egyértelművé tette, hogy Berlin határozottan elítéli az Irán, illetve a Hezbollah libanoni síita mozgalom és mások részéről érkező fenyegetéseket Izrael biztonsága ellen.

A német kancellár hangsúlyozta, most a leginkább arra van szükség, hogy a megtorlás pusztító erőszakspirálját megszakítsák, leépítsék a feszültséget és építő jelleggel tegyenek erőfeszítéseket a helyzet lecsillapítására. Újfent kijelentette, hogy most jött el az ideje egy megállapodás véglegesítésének a Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszok szabadon engedéséről valamint a tűzszünetről.

Scholz rávilágított, hogy a Gázai övezetben tevékenykedő Hamász iszlamista terrorszervezet elleni harcban számos katonai célt sikerült elérni, de hatalmas a polgári áldozatok száma és az emberi szenvedés mértéke. Mint mondta, a Gázai övezeti háború lezárása jelentős lépés lenne a regionális helyzet lecsillapítása szempontjából.

Irán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni meggyilkolása nyomán, s Izraelt vádolják a július 31-én elkövetett merénylettel.

A Hezbollah rakétatámadást intézett izraeli katonák ellen

A Hezbollah a Telegramján közölte, hogy rakétákkal csapott le izraeli katonákra egy katonai előőrsön, az észak-izraeli Matat település környékén.

A közlemény szerint a támadásra helyi idő szerint 11:10 órakor került sor, és eltalálta a célpontot.

(al-Dzsazíra)

Háromnapos hadgyakorlatba kezd Irán

A Forradalmi Gárda hadgyakorlatot tart Irán nyugati részein. A gyakorlatok kedden érnek véget – közölte az iráni állami hírügynökség.

Az iráni Forradalmi Gárda egy katonai elitszervezet, amely az ország reguláris hadseregétől függetlenül működik, saját szárazföldi haderővel, haditengerészettel és légierővel rendelkezik.

Múlt héten Irán megtorlást ígért Izraellel szemben a Hamász-vezér Iszmáíl Hanije elleni, Teheránban végrehajtott merénylet miatt. A lehetséges iráni válaszcsapásról az alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Iránnak erőt kell mutatnia, de nem áll érdekében háborúba lépni Izraellel
Küszöbön áll az iráni válaszcsapás Izrael ellen. A Hamász-vezér teheráni meggyilkolása után a síita állam lépéskényszerben van, hiszen be kell bizonyítania, hogy képes megvédeni a szövetségeseit a saját földjén.

Az izraeli telepesek kövekkel dobálták meg és felgyújtották egy arab család autóját, a Kneszet képviselője védelmébe vette a támadókat

Limor Son Har-Melech, a Kneszet szélsőjobboldali képviselője védelmébe vette az arabokra támadó izraeli telepeseket. Az öt áldozat, akik egyébként izraeli állampolgárok voltak, véletlenül egy törvénytelen ciszjordániai telepre hajtottak be a kocsijukkal, mire a zsidó telepesek rájuk támadtak. A kocsit felgyújtották és kövekkel dobálták meg, ami miatt ketten fej és kézsérüléseket szenvedett. Az autóban négy nő és egy hároméves gyerek utazott.

A Ben-Gvir nevével fémjelzett Zsidó Erő (Ocma Jehudit) képviselője az eset kapcsán fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az áldozatok nem zsidók, és hogy Júdeában és Szamáriában (Ciszjordánia bibilai neve) a telepesek állandó veszélyben élnek.

Amikor egy nem izraeli rendszámú autó hajt be, nincsenek kompromisszumok

– mondta a képviselő.

(The Times of Israel)

Gáza tartós megszállását és zsidók betelepítését szorgalmazza a szélsőjobboldali izraeli miniszter

Itamar Ben-Gvir Gáza tartós izraeli megszállására szólított fel az X-en. A nemzetbiztonsági miniszter elutasította az Egyesült Államok által szorgalmazott béketárgyalásokat, és a Hamász totális vereségéig a harcok folytatására szólított fel. Kifejtette, hogy annak érdekében, hogy Gáza tartósan izraeli kézen maradjon, szorgalmazni kell a zsidó telepesek beköltözését a területere.

Ben-Gvir korábban az izraeli Channel 14-nek beszélt arról, hogy súlyos hiba lenne tűzszüneti tárgyalásokat kezdni, hiszen Netanjahu kiváló munkát végez Gázában. Korábban szégyenteljesnek nevezte annak a kilenc izraeli katonának a fogva tartását, akik megkínoztak és szexuálisan bántalmaztak egy palesztin foglyot.

(al-Dzsazíra)

Harris szerint túl sok civil hal meg Gázában

Kamala Harris amerikai alelnök, demokrata elnökjelölt elítélte a gázavárosi iskolaépület elleni izraeli támadást, melyben legalább 70 palesztin vesztette életét. Az épületet menedéknek használták, és mintegy 250, otthonából elmenekült palesztin tartózkodott ott a támadás idején. Az izraeli hadsereg szerint az al-Taba’een iskola katonai létesítmény volt, ám ezt a Hamász tagadta.

Az ENSZ, az EU, Irán, Törökország és Nagy-Britannia megdöbbenésének adott hangot az eset után.

Harris egy Phoenixben tartott kampányrendezvényen azt mondta, a támadásban ismét messze túl sok civil halt meg, majd tűzszüneti- és túszmegállapodásra szólított fel. Az alelnök arról is beszélt, hogy Izraelnek joga van „fellépni Hamász ellen”, de „fontos felelőssége”, hogy a polgári áldozatokat elkerülje.

(BBC)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik