Élő Nagyvilág

Felszólították a közvetítők Izraelt és a Hamászt, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz

Eyad BABA / AFP
Eyad BABA / AFP

Az előz nap legfontosabb történéseit ide kattintva olvashatja vissza.

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter kijelentését

Sokkolónak nevezte az ENSZ emberi jogi főbiztosa az izraeli pénzügyminiszter azon hét eleji kijelentését, amelyben Becalel Szmotrics azt mondta,

nem fogja hagyni a világ, hogy halálra éheztessünk kétmillió embert, pedig ez talán indokolt lenne erkölcsileg azért, hogy elérjük a túszok szabadon bocsátását.

Volker Türk emberi jogi főbiztos reagálását a hivatali szóvivője, Jeremy Laurence ismertette a sajtóval. Elmondta, hogy „a főbiztos a legnagyobb határozottsággal utasítja vissza ezt a gyűlöletkeltő, ártatlan civilek elleni kijelentést”, hozzátéve, hogy „a civilek halálra éheztetésének háborús eszközként való felhasználása háborús bűncselekmény, és egy ilyen nyilvános kijelentés azzal a kockázattal jár, hogy egyéb borzalmas bűntettek elkövetésére sarkall embereket”.

A szóvivő ezután kiemelte, hogy

az ilyen kijelentésekkel szemben legalább a kijelentést tevő országában vizsgálatot kell indítani főleg akkor, ha egy közszereplő mond ilyet.

Szmotrics kijelentését, amely egy, a Gázai övezet jövőjéről szóló tanácskozáson hangzott el, azóta több ország, köztük Izrael szövetségesének számító országok – képviselői is elítélték.

(MTI)

Több ezren hagyják el Khan Júniszt

Több ezren hagyják el Khan Júniszt, miközben izraeli tankok térnek vissza a városba – írja a The Guardian.

Miközben Izrael és Libanon a harcok lehetséges eszkalálódására készül, az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar vezetői egy utolsó erőfeszítéssel próbálták újraéleszteni a gázai harcok leállítására irányuló erőfeszítéseket, és augusztus 15-re tűzték ki a tárgyalások új fordulóját. Az elmúlt hetekben az izraeli erők, amelyek a több mint tíz hónapja tartó háború során szinte az egész Gázai övezetet lerohanták, visszatértek azoknak a területeknek a romjaihoz, amelyekről korábban azt állították, hogy kiűzték a Hamász harcosait.

A legutóbbi támadás során a hadsereg röplapokat dobott le, amelyekben arra utasította a Gáza déli részén fekvő Khan Júnis keleti részén, Gáza fő déli városában menedéket kereső lakosokat és kitelepítetteket, hogy hagyják el a területet, ahol már többször voltak harcok. A családok buszokba és autókba zsúfolódtak, sokan Al-Mawasiban, egy homokos partszakaszon kerestek menedéket, bár néhányan attól tartottak, hogy ezt a területet már korábban is megtámadták, annak ellenére, hogy az izraeli erők biztonságos övezetnek jelölték ki.

Katar, Egyiptom és az USA felszólította Izraelt és a Hamászt

Az Amerikai Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közös közleményben szólította fel Izraelt és a Hamászt, hogy folytassák a tárgyalásokat a tűzszünetről és a túszcserékről, írja a BBC.

A Joe Biden amerikai elnök, Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Tamím bin Hamád al-Tání sejk által aláírt levélben jelezték, a három nemzet elkészítette a megállapodás kereteit, már csak a végrehajtás részleteit kellene leegyeztetni. Ez a békeszerződés a Biden által május 31-én felvázolt terveken nyugszik.

Izrael közölte, hogy képviselőket küld a felajánlott tárgyalásokra, amelyre augusztus 15-én Dohában vagy Kairóban kerülhet sor. A Hamász egyelőre nem válaszolt a felhívásra.

Az újbóli diplomáciai nyomás próbálkozási kísérlet lehet arra is, hogy csökkentsék a regionális nyomást, mielőtt teljesen elszabadulnának az indulatok.

Mint ismert, Iszmáíl Hanije Hamász-vezetőt megölte Izrael, emiatt pedig Irán megtorlással fenyegetett, de ebből mostanáig semmi nem lett.

Olvasói sztorik