Élő Sport

A női pólócsapat kikapott a negyeddöntőben, hosszabbítás után esett ki a női kéziválogatott – ez történt az olimpia keddi versenynapján

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar szempontból kicsit csendesebb hétfői nap után kedden ismét felpörögtek az események a párizsi olimpián.

  • A napot a kajak-kenusok kezdték, a férfi kajaknégyes második lett futamában, így egyből középdöntőbe jutott. A női kajaknégyes szintén második lett, viszont Csipesék ezzel a fináléban landoltak. A férfi kajakpárosoknál a Nádas, Tótka és a Kopasz, Varga duó is második helyen jutott a középdöntőbe. Szintén egy futamra van a fináléba jutástól az Adolf, Hajdu és a Kiss, Nagy kenupáros, valamint a Csipes, Gazsó és Pupp, Fojt női kajakpáros.
  • Atlétikában Bánhidi-Farkas Petra 640 centivel zárt a női távolugrás selejtezőjében, így csoportjában a 11., összességében pedig a 21. helyen végzett. A fináléhoz ezúttal 659 centire volt szükség.
  • A birkózóknál a 77 kilogrammos Lévai Zoltán a nyolcaddöntőben 2-1-re verte a török Burhan Akbudakot, a negyeddöntőben viszont az 1-1-es döntetlen ellenére búcsúzott, mivel az azeri Sanan Suleymanov csinálta a meccs utolsó pontját. Az azeri nem jutott végül döntőbe, így Lévai nem folytathatta a vigaszágon a küzdelmet.
  • A vitorlázó Vadnai Jonatán bejutott az éremfutamba az ILCA 7-es hajóosztály viadalán, de szélcsend miatt elnapolták ezt a versenyt.
  • A női kézilabda-válogatott hatalmas csatában, hosszabbítás után kapott ki 36-32-re Svédországtól.
  • A magyarok keddi programját pedig a női pólósok zárták, akik gigászi küzdelem után 5-4-re kikaptak az amerikai csapattól.

A magyarok részletes keddi menetrendjét itt találja.

Meglepetés 1500 méteren

Férfi 1500 méteren a címvédő norvég Jakob Ingebrigtsen ott volt az esélyesek között, végül dobogóra se állhat majd! A címvédő azonnal az élre állt, 54.82 másodperces első négyszázat futott, majd 600 méterrel a vége előtt tempót váltott. A norvég még az utolsó kanyarba érkezve is vezetett, de a brit Josh Kerr ott lihegett a nyakába, miközben az amerikai Cole Hocker a belső íven előbb közelített, majd az utolsó százon előzött. Ingebrigtsen elkészült az erejével és végül a harmadik helyet se szerezte meg, mert hatalmas hajrá végén Hocker mindenkit lehagyva olimpiai csúccsal ért be, ezzel első érmét nyerte szabadtéri világversenyen. A Tokióban bronzérmes Kerr másodiknak ért célba brit rekorddal, harmadik pedig az egyéni csúcsot futó, szintén amerikai Yared Nuguse lett.

Mijaín López az első sportoló, aki ötszörös egyéni olimpiai bajnok lett ugyanabban a számban

A 41 éves kubai versenyző a kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a chilei Yasmani Acosta Fernandez ellen nyert.

Hétfőn a dél-koreai Szeung Csan Lit 7-0-ra, majd az irániak világbajnoki címvédőjét, Amin Mirzazadehet 3-1-re győzte le, az esti elődöntőben pedig az azeri Sabah Saleh Shariati sem okozott neki problémát (4-1). A keddi fináléban Fernandez egy pillanatra sem tudta megnehezíteni a dolgát, az első menetben López leküldette, majd onnan pörgette ellenfelét, a második szakaszban ismét a chileinek kellett parterhelyzetbe hasalnia, a hajrában pedig a sportág legnagyobb alakja mögéje került, és 6-0-s diadallal szerezte meg újabb olimpiai aranyát, vagyis Peking, London, Rio és Tokió után ismét győzött versenyszámában, és az első olyan sportoló lett, akinek ez ötször sikerült ugyanabban a versenyszámban.

A nyári olimpiákon eddig Lópezen kívül Carl Lewis (távolugrás), Michael Phelps (200 m vegyesúszás), Katie Ledecky (800 m gyorsúszás), Al Oerter (diszkoszvetés), Paul Elvström (vitorlázás) és Icso Kaori (szabadfogású birkózás) tudott négyszer egymás után egyéni számban diadalmaskodni, de az öt senkinek sem jött össze. Most már igen – a Tokió után hosszabb szünetet tartó López Párizsban is trónra lépett.

14 éves olimpiai bajnok a női gördeszka park versenyben

MTI/EPA/Yoan Valat Az ausztrál Arisa Trew a nõi gördeszkások park versenyének döntõjében
MTI/EPA/Yoan Valat

A 14 éves ausztrál Arisa Trew az utolsó, harmadik gyakorlatára kapta a legmagasabb pontszámot, 93.18-at, és ezzel előzte meg a japán Hiraki Kokonát (92.63). Az ázsiai gördeszkás három éve Tokióban ezüst- és bronzérmet szerzett, míg tavaly ebben a számban világbajnok lett.

A harmadik hely a brit Sky Brownnak jutott (92.31).

Lévai Zoltán kiesett, mert legyőzője nem jutott fináléba

A BHSE világbajnoki ezüstérmese a keddi versenynapon a nyolcaddöntőben magabiztos, 2-1-es győzelmet aratott a török Burhan Akbudak felett, majd a következő körben 1-1-es mérkőzésen, riválisa később szerzett pontja miatt kikapott az azeriek tavalyi vb-másodikjától, Sanan Suleymanovtól.

Lévai Zoltán ezek után még bízhatott a szerdai, vigaszági folytatásban, amihez az azeri döntőbe jutására lett volna szüksége. Suleymanov azonban láthatóan sérülten állt ki este a kazah Gyemeu Zsadrajev ellen, aki könnyedén, 6-1-re legyőzte őt.

Így szerdán a világbajnok Losonczi Dávid (87 kg) lesz az egyetlen magyar birkózó, aki szőnyegre lép.

Lévai Zoltán nem mérkőzhet a vigaszágon, búcsúzott

Kiesett Lévai Zoltán a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos súlycsoportjának versenyéből, mivel az ellene továbbjutó azeri Sanan Suleymanov elvesztette elődöntőjét a kazah Demev Zsadrajev ellen. Ez azt jelenti, hogy a magyar birkózó nem mérkőzhet a vigaszágon. A döntőbe Zsadrajev és a japán Kuszaka Nao jutott.

A női vízilabdatorna egyik elődöntője már megvan

A női vízilabdatornán kialakult az egyik elődöntő párosítása: Hollandia 11–8-ra legyőzte Olaszországot, Spanyolország 18–8-ra kiütötte Kanadát, így augusztus 8-án Hollandia–Spanyolország meccset rendeznek. A másik ágon ma 19.00-kor Ausztrália–Görögország, 20.35-kor Magyarország–Egyesült Államok negyeddöntő.

Vitorlázás helyett halasztás

Úgy néz ki, mégsem lesz vitorlásverseny, mind a nők (ILCA 6), mind a férfiak (ILCA 7) éremfutamát elhalasztották Marseille-ben. Vadnai Jonatán a 6. helyről várhatja az éremfutamos folytatást. Azt egyelőre nem tudni, mikor rendezik meg a záró futamokat.

Óriási meccsen elődöntősök Jokicék

Óriási mérkőzést hozott a Szerbia–Ausztrália negyeddöntő a férfi kosárlabdatornán, mely csak a hosszabbításban el a szerbek javára (95–90). Az ausztrálok remek kezdésüknek és a szenzációsan játszó Patty Mills 20 pontjának köszönhetően 54–42-es fórral vonulhattak pihenőre két negyed után, ám a folytatásban inkább a szerbek akarata érvényesült.

A már ekkor tripla dupla közelébe jutó Nikola Jokic vezérletével a szerbek 61–60-nál megfordították a meccset, a harmadik negyedet 25–11-re megnyerték, így a hajrát minimális előnyből várhatták. Az utolsó másodperceket kétpontos előnyből indította a szerb válogatott, ám a szívós ausztrálok 1.4 másodperccel a vége előtt Mills duplájával egalizáltak, 82–82 után következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban hasonló volt a forgatókönyv, a szerbek 91–90-re vezettek az utolsó perc kezdetekor. A végkifejlet viszont eltért: Jokic egy duplával növelte a szerb fórt, Bogdan Bogdanovic bedobott két büntetőt, Szerbia végül nagyon nehezen, 95–90-re győzött és az elődöntőben az amerikai–brazil meccs győztesével játszik. Jokic 21 ponttal, 14 lepattanóval és 9 assziszttal zárt, az ausztráloknál Mills 26, Josh Giddey 25 pontot termelt.

Kiírták a vitorlázók férfi éremfutamának időpontját

A férfi vitorlázók ILCA 7 hajóosztályának éremfutamát ugyan szélhiány miatt el kellett csúsztatni, ám a versenybíróság közleménye alapján 16:55-re kiírták a (késleltetett) rajtot. Vadnai Jonatán a 6. helyről várja az utolsó futamot. Az éremfutamban a versenyzők helyezési pontjai duplázódnak, ezt adják hozzá az „alapversenyben” gyűjtött pontokhoz, és így alakul ki a végeredmény.

Késik az éremfutam vitorlázásban

Elhalasztották egyelőre az ILCA 7 hajóosztály éremfutamát, melyet Vadnai Jonatán az összetett 6. helyéről vár. A női ILCA 6-osok éremfutamának rajtja szintén csúszott (bár az aranyérem sorsa itt már eldőlt), a szél megerősödésére kell várni.

Kemény sorsolást kapott a birkózó Losonczi Dávid

Klasszisok feszülhetnek egymásnak szerdán a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos nyolcaddöntőjében, de ennek nem örülünk felhőtlenül. A világbajnok, második kiemelt Losonczi Dávid az első körben az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok azeri Rafig Huseynovot kapta ellenfélül. Huseynov Tokióban a 77 kilogrammos súlycsoportban állhatott fel a dobogó harmadik fokára; két világbajnoki címét 82 kilogrammban, kontinensbajnoki címeit 82 és 74 kilogrammban nyerte. A továbbjutóra a szerb Komarov és az amerikai Jacobson csatájának győztese vár a legjobb nyolc között.

Kisebb botrány tornában, a Sportdöntőbírósághoz fordulnak a románok

A Román Tornaszövetség (FRG) hivatalos honlapján jelentette be, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul a tornaversenyek női talajdöntője miatt. A finálé az aranyéremért és a bronzéremért is nagyon szoros versenyt hozott, előbbi 0.033 ponttal dőlt el Rebeca Andrade javára Simone Bilesszal szemben, a harmadik helyre pedig hárman hajtottak: Jordan Chiles (Egyesült Államok, 13.766), Ana Barbosu (Románia, 13.700) és Sabrina Voinea (Románia, 13.700).

Chiles pontszáma először 13.666-ként jelent meg, ám az amerikaiak (ez papírforma kis különbség esetén) megóvták a D- (nehézségi) pontszámot, és videózás után megkapták a plusz tizedet. Ez még hagyján (a románok is visszavideóztatták a gyakorlataikat), ám Voinea kapott egy 0.1-es neutrális levonást, valószínűleg azért, mert a bírók szerint egyik lábával kilépett a vonallal határolt területről. Az elérhető videók tanúsága alapján viszont nem lépett ki… A románok a CAS-hoz fordulnak amiatt, de aligha van sok reményük, mert a Sportdöntőbíróság a pályán hozott ítéleteket nem szokta megváltoztatni, bírói hiba esetén sem. Az FRG követeli a bírói pontozólapok nyilvánosságra hozatalát is.

Franciaország vár a magyar–svéd meccs győztesére a női kézilabdatornán

Dánia után a házigazda Franciaország is bejutott az elődöntőbe a párizsi olimpia női kézilabdatornáján, és a négy között a Magyarország–Svédország negyeddöntő győztesével mérkőzik meg. A franciák kiélezett meccsen 26–23-ra győzték le Németországot. Az első félidő jobbára a franciák elképzelései szerint alakult (13–10), és amikor a házigazdák két gyors gólt szerezve elhúztak öttel a második játékrész elején, úgy tűnt, eldől a mérkőzés.

A németek nem így gondolták és zsinórban öt gólt szerezve kiegyenlítettek (15–15). Kritikus helyzetben a 7 góljával a hazaiak legeredményesebbjének bizonyuló Tamara Horacek „lökte tovább” a francia csapatot, mely megint megugrott hárommal, és ezt a fórt már végig meg is tudta tartani. Xenia Smits gólja után a németek 25–23-ról kezdték az utolsó percet, de halvány reményeiket Laura Flippes találata szertefoszlatta.

Bánhidi-Farkas Petra: Az első ugrás viszonylag jó volt, a másik kettőnél hiányzott a vége

Jól kezdett, de végül nem tudott fináléba jutni Bánhidi-Farkas Petra a női távolugrók selejtezőjéből.

Bánhidi-Farkas az elsőre ugrott 6,40-nel zárt csoportjában a 11., összességében pedig a 21. helyen. A fináléhoz ezúttal 6,59 méterre volt szükség.

„Az első ugrást egy viszonylag jó ugrásnak lehet mondani, és bíztam benne, hogy ezen majd sikerül javítani, mert voltak benne technikai hibák, de valahogy mégsem sikerült. A másik két ugrásnál kicsit hiányzott a vége, kicsit kavargó volt a szél is. Nálunk leginkább hátszelet mért a szélmérő, de a nekifutás első részénél viszonylag erős volt az ellenszél, úgyhogy nehéz volt kiszámolni, honnan is lenne jó indulni” – mondta az M4 Sportnak Bánhidi-Farkas Petra, majd hozzátette, fantasztikus élmény volt ott lenni az olimpián egy ilyen hosszú és küzdelmes kvalifikáció után.

A világbajnok már elődöntős a férfi kosárlabdatornán

A világbajnok Németország férfi kosárlabdacsapata jutott be elsőként az olimpiai elődöntőbe, miután 76–63-ra legyőzte Görögországot. A görögök sokkal jobban kezdtek, ám tízpontos előnyük elfogyott a szünetre, a meccs második felét pedig már a 18 pontos Franz Wagner vezette németek uralták. A Görög Szörny, Janisz Adetokunbo (az ismertebb angol átírásban Giannis Antetokounmpo) ugyan 22 pontot szórt, de ez is kevésnek bizonyult. A németek a francia–kanadai meccs győztesével találkoznak az elődöntőben, a másik ágon Szerbia–Ausztrália és Egyesült Államok–Brazília, minden negyeddöntőt kedden rendeznek.

Megoldotta a feladatot az Adolf, Hajdu kenupáros

A németek mögött a második helyen végzett az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenupáros, amely hét századdal előzte meg a cseheket. A futamból ez a három egység került a középdöntőbe.

Középdöntős a Kiss, Nagy páros

A Kiss Ágnes, Nagy Bianka kenupáros megnyerte a reményfutamát, és ezzel bejutott a középdöntőbe. A magyar kettős mellett a chilei és a francia egység is középdöntős.

A birkózó Lévai Zoltánnak nagyon fájt a döntetlen

Lévai Zoltán elvesztette a negyeddöntőt a birkózók 77 kg-os súlycsoportjában.

A mérkőzésvezető a tavaly vb-ezüstérmes azeri Suleymanovot figyelmeztette először, és le is küldte parterhelyzetbe, ám Lévai nem tudott újabb pontot csinálni a jól védekező ellenfelén. Az első három perc után 1-0-ra vezetett a magyar birkózó, de a második felvonás elején őt is leküldték, ezzel egyenlített Suleymanov. Mivel az azeri csinálta az utolsó pontot, így a döntetlen neki kedvezett, és Lévai hiába próbálkozott görcsösen, maradt az 1-1.

Ha Suleymanov bejut a döntőbe, akkor Lévai a vigaszágra kerülhet.

Kajakos tanulság: egy rosszabb pályával jót menni még mindig jobb, mint fordítva

Nádas Bence és Tótka Sándor után a Kopasz Bálint, Varga Ádám kajakos páros is biztosította helyét a középfutamban 500 méteren a párizsi olimpián.

„Ez volt nemzetközi mezőnyben az első pályánk együtt, nagyon jónak értékelem. Egy fontos kiindulópont volt a mai nap, örülök neki, hogy a legerősebb riválissal, az ausztrálokkal versenyezhettünk együtt, igaz, tisztes távolsággal megnyerték a futamot, ami érthető, hiszen hosszú ideje gyakorolnak együtt. Szerintem jól helyt álltunk ahhoz képest, hogy négy hete edzünk együtt” – nyilatkozott a vegyes zónában Kopasz, aki hozzátette, dinamikusan együtt tudtak mozogni Vargával annak ellenére, hogy egyesben teljesen különböző technikával, csapásszámmal dolgoznak.

„Mindenképpen pozitív volt, bár előzőleg kicsit zsákbamacska volt ez a szám. Sikerült egyből továbbjutni, a legerősebb ellenféllel versenyezhettünk, jól megoldottuk a dolgot” – fűzte hozzá Varga.

Tótka Sándor először a rögtön a középfutamba került négyesről beszélt, mint elmondta, rendkívül puha a víz, ilyenkor pedig sokkal jobban kidomborodnak a technikai részek, jobban együtt kell lennie az egységnek.

„Talán ez nem volt meg, ezt a szakmai igazgatónk is látta kintről. Ennek ellenére, ha egy ilyen rossz pályával tudtunk ilyen jól menni, az nem rossz, és ha a hibák felét ki tudjuk javítani, akkor alig várom, hogy megnézzük, mire lesz ez elég”. A párosról szólva elárulta, annak ellenére, hogy Nádassal ez volt az első vízre szállásuk, nagyon jól sikerült az előfutam.

Egy rosszabb pályával jót menni még mindig jobb, mint fordítva. Ez mindenféleképpen pozitívum

– nyilatkozta Nádas, aki szerint mindig az első futamon dől el, hogy ki, mit hozott magával, hol tart, és eldől, kiben milyen potenciál van.

Azt kell mondjam, mindkét egységgel jól állunk, a középfutamra és a döntőre egyre jobb és jobb teljesítményt fogunk leadni, nagyon megnyugodtam a mai naptól” – jelentette ki a világ- és Európa-bajnok  szegedi kajakos. A páros középfutamra és a döntőre pénteken kerül sor.

Olvasói sztorik