Belföld

Elmosta a vihar Szegedet

Hatalmas eső zúdult Szegedre és környékére péntek kora délután, a nagy mennyiségű csapadékot borsó nagyságú jég kísérte - tapasztalta az MTI tudósítója.

A tűzoltókhoz több mint nyolcvan riasztás futott be, fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívták őket. Húsz perc alatt mintegy harminc milliméter eső esett a heves zivatarban Szegeden és környékén – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat regionális vezetője az MTI megkeresésére.

Szudár Béla elmondta: a várost a zivatar keleti irányba hagyta el, s még erősödött is. Megfigyelői telefonok érkeztek Mezőhegyes és környékéről, hogy néhol dió nagyságú jég is esett. Az ilyen típusú zivatargócokban egyébként csak 4-5 százalékban hullik jég, nagyon kis területen – magyarázta. A következő, hasonló intenzitású csapadékzóna estére várható Szeged és környékére – tette hozzá a szakember.

Eddig több mint nyolcvan riasztást kapott a tűzoltóság Csongrád megyében, fakidőlésekhez, vízszivattyúzáshoz várják a segítségüket – mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek. Tátrai János kifejtette: Szegeden és környékén mintegy 25 helyszínen kell dolgozniuk. A legrosszabb a helyzet Makón és környékén, ott több mint 40 helyszínre várják őket. Csanádpalotán van olyan utca, ahol csaknem húsz fát döntött ki a szél – tette hozzá.

Összecsaptak a meteorológusok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) elhatárolódik az Időkép internetes portál és az egyik biztosítótársaság által közösen működtetett SMS – viharjelzési szolgáltatásától – közölték a szervezetek az FN.hu-val.

Az OMSZ-hoz és az OKF-hez beérkező telefonos megkeresések alapján a szolgáltatást megtévesztőnek, pánikkeltésre alkalmasnak és szakmailag megalapozatlannak tartjuk. Az OMSZ megítélése szerint az Időkép olyan amatőr szerveződés, amely nem rendelkezik alkalmas műszerparkkal, szakértői és infrastrukturális háttérrel, álláspontunk szerint ezek hiányában viszont nem lehet felelősséggel viharjelzési szolgáltatást működtetni. Az OKF cáfolja az Időkép honlapján olvasható kijelentést, mely szerint a katasztrófavédelmi szervek, egységei feladataik végrehajtása során az Időkép szolgáltatását alkalmazzák – zárul a közlemény.

Az Időkép visszautasította az OMSZ közleményét. A honlap működtetői arra hivatkoznak: rendelkeznek saját, budapesti telepítésű, nagy hatósugarú, a Nemzeti Hírközlési Hatóság által meteorológiai radarként elismert lokátor percenként frissülő radarképével, másodpercenként frissülő villám-lokalizációs rendszerrel, mintegy 250 általános célú, valós idejű meteorológiai mérőponttal, illetve égkép-figyelő kamerával, valamint diplomás, szakképzett meteorológusi felügyelettel, amelyek együttesen teszik a szakmailag megalapozottá az ultra-rövidtávú előrejelzéseket. Az Időkép határozottan visszautasítja azt is, hogy a kiadásra kerülő SMS-ek pánikkeltőek vagy riogató jellegűek volnának; éppen ellenkezőleg, céljuk az anyagi károk és esetleges személyi sérülések megelőzése az érintett régiókban – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik