Tudomány

220 ezer éves csontokat rejt ez a mamuttemető

herraez / Getty Images
herraez / Getty Images

Mamutfogakat, agyarakat, ősi bölénycsontokat és neandervölgyi eszközöket is találtak az angliai Cerney Wickben található mamuttemetőben – írja a BBC. A 2019-ben felfedezett lelőhely a becslések alapján mintegy 220 ezer éves, és főként sztyeppei mamutok maradványait őrzi. „Teljesen le vagyok nyűgözve” – mondta az ásatás társvezetője, Dr. Neville Hollingworth a legfrissebb eredményekkel kapcsolatban.

A lelőhelyet kavicsbányászat közben találták meg, a helyszín az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb őskőkori lelőhelye. A környéken egykor egy folyó lehetet, a fosszíliák a meder iszapjában maradtak fenn. A kövületek közül több kiváló állapotú, némelyik mamutfognál még a gyökér is megőrződött.

Az ásatásokra az ország minden tájáról érkeznek szakértők, egyetemi hallgatók és önkéntesek. Sally Hollingworth, a projekt másik vezetője szerint a feltárás egyedülálló lehetőség a diákoknak, hogy részt vegyenek a terepmunkában, illetve a leletek kategorizálásában és konzerválásában.

Peter Andrew, a Hills Quarry Products bányászati cég csoportigazgatója szerint a lelőhely folyamatosan ad és ad. Mint kiemelte, óriási szerencse, hogy felfedezték a helyszínt.

Egyes feltételezések alapján a sztyeppei mamutokból fejlődtek ki híresebb gyapjas mamutok. A lelőhelyet a neandervölgyiekhez köthető tárgyak különösen izgalmassá teszik, de jóval ősibb, jura kori fosszíliákat is találtak már erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik