Tudomány

Lebeg vagy elsüllyed egy emberi holttest a vízben?

Hans Neleman / Getty Images
Hans Neleman / Getty Images

A rendőrségi híradásokból gyakran hallhatjuk, hogy úszó tetemet találtak egy folyóban, vagy a tengeren, mégis rengetegszer fordul elő, hogy csupán véletlenül, évekkel később, a víz alján bukkannak rá csontvázakra. Az IFLScience megvizsgálta, mi az igazság, vagyis hogy lebegnek vagy elsüllyednek a holttestek.

Az ember csontjai, izmai és szinte mindene nagyobb részt vízből áll, amely szinte épp ugyanolyan sűrűségű, mint egy folyó vize. Ahhoz tehát, hogy a felszínen maradjunk, úsznunk kell, és levegőt kell bevinni a tüdőnkbe. Amikor meghalunk, a tüdő nem feltétlenül lesz üres azonnal, így például azok, akik megfulladtak, sokkal gyorsabban süllyednek el, mint azok, akik másféleképpen haltak meg.

Nem mindegy az sem, hogy édesvízben, vagy sós vízben történik az eset.

Egy 1977-es tanulmány szerint, amely 98 férfi felhajtóképességét vizsgálta a tüdejük térfogata alapján, arra a következtetésre jutott, hogy 69 százalékuk lebegne a tengervízben a halála után, míg az arány édesvíz esetén csupán 7 százalék volt.

Egy 2017-es tanulmány szerint a süllyedés ráadásul igen gyorsan végbe menne egy vízbe fulladt embernél: az eredmények 7 és 10 másodperc közötti időt mutattak. A vízmélység, az áramlás, a test típusa és a víz sűrűsége szintén befolyásolhatja a süllyedés ütemét. De akkor mégis miért van az, hogy sok holttestet a felszínen lebegve találnak meg?

Dr. Devin Finaughty igazságügyi szakértő szerint ezt a rothadás okozhatja, amikor a szövetek bomlásnak indulnak, és gázokat termelnek.

Ennek bekövetkezésére nincs pontos időablak, de általában napokat vesz igénybe, amikor is a legtöbb test – ami nincs súlyos tárgyhoz kötve – felfúvódik és a felszínre emelkedik. A szakértő szerint általánosságban elmondható, hogy a bomlás lassabban megy végbe a vízben, mint a levegőben. Ugyanígy lassabb a sós vízben, mint az édesben, és még lassabb, ha nagyon hideg a víz.

Kapcsolódó
Rejtélyes tetem sodródott partra Malajziában
Egyelőre nem sikerül megállapítani, pontosan milyen állaté lehetnek a maradványok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik