Sport

Felmentették a kutyája kenőcse miatt doppingügybe keveredett kenust

Philip FONG / AFP
Dorota Borowskát felmentették, ott lehet az olimpián
Philip FONG / AFP
Dorota Borowskát felmentették, ott lehet az olimpián
A lengyel kenus, Dorota Borowska doppingtesztjének pozitív eredménye ellenére indulhat a párizsi olimpián.

A játékokon az ellenőrzést végző ITA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából eljáró Nemzetközi Tesztelő Ügynökség közlése szerint a sportoló bizonyítani tudta, hogy véletlenül került érintkezésbe tiltott anyaggal, amelyet a kutyája sérüléseinek kezelésére használt gyógyszer tartalmazott.

Borowska még júniusban szolgáltatott olyan mintát, amelynek elemzése az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomait mutatta ki.

„A meghallgatás során a nyomozók megállapították, hogy Dorota nem okolható ebben a helyzetben. Sportolónk a lehető leghamarabb megjelenik Párizsban, és remélem, sikeres olimpián vesz részt. Áldás számunkra, hogy a kajak a játékok végén szerepel, így kicsit több idő maradt az ártatlanságának bebizonyítására” – nyilatkozta Grzegorz Kotowicz, a Lengyel Kajak Szövetség elnöke.

A sportolók szinte folyamatosan stressz alatt dolgoznak. Biztos vagyok benne, hogy ez a stressz most pozitív erőbe fordul át, ami lehetővé teszi, hogy a legmagasabb célokért küzdjön az olimpián

– tette hozzá.

Az ITA felmentő határozatában a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megállapítására hivatkozott, amely szerint a lengyel sportoló doppingvétséget követett el ugyan, de a szervezetébe „véletlenül bevitt szer nagyon alacsony szintje miatt nem kapott előnyt”.

A 28 éves Borowska két ezüstöt (2018, 2021) és két bronzot (2018, 2021) nyert világbajnokságokon, Európa-bajnokságról két arany- (2021, 2024) és két ezüstérme (2018, 2024) van. A 2023-as Európa Játékokon győztes lengyel a tokiói olimpián egyesben a negyedik helyet szerezte meg a 200 méteres távon.

Borowska a júniusi, szegedi Eb-n 200 méter egyesben nyert, C-2 500-on pedig második lett Sylwia Szczerbinskával a győztes magyar egység, Kiss Ágnes és Nagy Bianka mögött. A lengyel duó most is az éremre hajtó magyarok egyik nagy ellenfele lehet.

Kapcsolódó
Kutyáját hibáztatja a doppingolással vádolt kenus
Dorota Borowska arra gondolt, hogy jobb lett volna, ha elüti egy autó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik