Sport

Egy éve figyelmeztetést kapott a NOB a bokszolókról, de a teszteket azóta is illegitimnek tekintik

Varga Jennifer / 24.hu
Az algériai bokszoló Iman Helif a magyar Hámori Lucát verte az olimpiai negyeddöntőben
Varga Jennifer / 24.hu
Az algériai bokszoló Iman Helif a magyar Hámori Lucát verte az olimpiai negyeddöntőben
Nem csitul a botrány az algériai bokszoló Iman Helif ügyében, a Hámori Lucát legyőző és így elődöntőbe jutó sportolóval kapcsolatban a The Telegraph azt írta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állítólag már tavaly kapott egy levelet a Nemzetközi Bokszszövetségtől (IBA), miszerint nincsen minden rendben a kromoszómájával.

A brit lap szerint az orosz irányítású IBA egy éve írásban figyelmeztette a NOB-ot, ezt a tényt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője, Mark Adams meg is erősítette. A kiszivárgott levélben az szerepelt, hogy egy tavalyi indiai és egy korábbi, 2022. májusi, törökországi teszt szerint „az ökölvívó DNS-e egy XY kromoszómákból álló férfi DNS-e”.

Vasárnap a NOB megerősítette, hogy tavaly kapott egy levelet az IBA-tól, és nem vitatta az abban foglaltakat. A testület azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a teszteket illegitimnek kell tekinteni, mivel ad hoc jelleggel végezték őket a tavalyi világbajnokság közepén.

Azt korábban az IBA is elismerte, hogy a sportolók nem esett át tesztoszteron-vizsgálaton, hanem egy másik, nem részletezett vizsgálat állt a háttérben, amelyről semmit sem árultak el.

„Valóban volt egy levél, ezt meg tudom erősíteni. Ám az említett tesztek nem voltak legálisak. De nem fogom nyilvánosan megvitatni a sportolók egyéni intim részleteit, ami őszintén szólva szerintem elég szégyenletes azokra nézve, akik kiszivárogtatták ezt az anyagot. Szörnyű dolog ebbe a helyzetbe kerülni azok után, hogy a közösségi média zaklatását is megszenvedték ezek a sportolók” – mondta Adams.

Hasonló helyzetben van a tajvani Lin Yu-ting, aki ugyancsak bejutott a legjobb négy közé, de ott a vesztes bolgár ellenfél, Szvetlana Sztaneva lehúzva kesztyűjét magára mutatott, és ujjaival duplán megérintette az X szimbólumot.

Edzője egy fehér papírlapot tartott a kezében, amelyre „Csak nőkkel akarok játszani, XX vagyok” felirat volt ráfirkálva.

Érdekesség, hogy a két bokszoló a tavalyi, indiai vébén is összetalálkozott, akkor is a tajvani nyert a negyeddöntőben.

Thomas Bach NOB-elnök és a szóvivő Adams szerint az IBA szándékosan szította az ellenségeskedést, a két szervezet ugyanis 2019 óta háborúban áll egymással. Azóta, hogy a NOB felfüggesztette az IBA-t, mint az olimpiai ökölvívást vezető testületet.

Adams szerint a moszkvai születésű Umar Kremlev által vezetett Nemzetközi Bokszszövetség elvesztette már a hitelességét. Kremlev tavaly úgy jellemezte a NOB vezetését, mint

sportprostituáltakat, akik beleszólnak a politikába.

A vita folytatódhat, mert az IBA vezetése jelezte, hétfőn egy párizsi sajtótájékoztatón szeretné bemutatni a bizonyítékait. Adams azonban jelezte, nem lát okot az újabb tesztekre, hiszen ezeket tavaly már elvégezték.

Szerinte az egész ügy azután robbant ki, hogy Helif a 2023-as indiai világbajnokságon legyőzött egy orosz bokszolót, ekkor találták ki, hogy vizsgálatot kell indítani.

„A múlt században sikerült megszüntetnünk a szexuális tesztelést” – mondta Adams. Legutóbb ilyen gondolatok a 2008-as pekingi olimpián merültek fel, akkor a szervezők azt mondták, amennyiben erőteljes kétségek merülnének fel valakinek a nemi hovatartozását illetően, akkor e speciális laboratóriumban – a hormonok, gének, kromoszómák elemzésére kiterjedő – véranalízis útján három napon belül meg fogják tudni határozni, hogy nő vagy férfi az illető. Erre azonban nem került sor egyetlen versenyző esetében sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik