Sport

Milák Kristóf „bevédését” kéri számon sportágán Hosszú Katinka

Varga Jennifer / 24.hu / Czeglédi Zsolt / MTI
Varga Jennifer / 24.hu / Czeglédi Zsolt / MTI

Szombat este két úszó olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka és Pásztory Dóri együtt nézte Milák Kristóf  győzelemmel végződő, így olimpiai aranyéremet hozó 100 méteres pillangó döntőjét, majd vasárnap reggel megszakértették a látottakat az Eurosport Bonjour Paris című műsorában.

A kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory mindjárt az elején kulisszatitokként annyit árult el, hogy az 50 másodpercig tartó úszást végig üvöltötték a képernyő előtt, eztán a szakmai elemzést inkább kollégájára, a háromszoros olimpiai bajnok úszónőre bízta.

Elképesztő volt végig nézni. Kristóf kétszer, az előfutamban és a középdöntőben is a legjobb időt úszta, így most is várhattuk tőle az aranyat, de kétszázon is ezt reméltük. A zsenialitását mutatja, hogy az első két úszásánál nagyon erősen kezdett, de úgy gondolom tervezetten váltott taktikát a döntőre. Felállt a fináléban a rajtkőre és másképp úszta le a 100 métert, mint eddig, ami különösen a felkészülését sejtve elismerésre méltó

– emelte ki Hosszú a három 100 méteres úszás közti alapvető különbséget.

Hosszú szerint úgy kell elképzelni ezt a taktikát, hogy az első 50-en az amerikai úszó szakzsargon szerint „easy speeddel”, magyarul csak félsebességgel ment, miközben természetesen rajta tartotta a szemét a többieken, érzékelte a mezőnyt.

Nagyon nehéz így úszni, sokkal nehezebb, mint amikor az elejétől a végéig maxra úszol. Viszont láthattuk, hogy ez lett a nyerő taktika

– emelte ki.

Milák két kifejezett sprinter között úszott. Pásztory felhívta a figyelmet, hogy az elődöntőben a végén nagyon nem jött ki Miláknak a tempószám, az utolsó öt méteren levegőt is kellett vegyen, körül kellett néznie, ami azért nem szokványos, pláne nem a sprintszámoknál, ahol ilyenkor már minden fölösleges mozdulat század, tizedmásodperces veszteséget okozhat.

Hosszú ezt azzal kontrázta, hogy bár szerinte most nem volt olyan látványos, mint az elődöntőben, de most sem jött ki Kristófnak tökéletesen a benyúlás, mert az utolsó métereken számára nagyobbnak tűnt a különbség, ami végül „csak 9 század lett a kanadai Josh Liendo (49.99) és 55 a harmadik, szintén kanadai Ilya Kharun (50.45) előtt.

Pásztory Dóri szerint,

Érdemes megtalálni a bizalmat, a balanszot abban, hogy az ember a saját történetét mondja el, mert ha saját magadról beszélsz, sokkal könnyebben kezeled a sok tévinformációt, konspirációt, ami elkezd terejdni rólad, mert akkor nem te uralod a közbeszédet saját magaddal kapcsolatban. Milák más utat választott és az eredményei önmagukért beszélnek.

„De ami a legörömtelibb, hogy újra felszabadultan látta mosolyogni Milákot a dobogón és ami örömet okoz neki az úszásban, az minden bizonnyal a győzelem. Azt remélem, hogy innen kezdve béke lesz és egy kicsit többet megtudhatunk róla, de ha nem, azt is elfogadjuk” – összegzett Pásztory.

Hosszú ezt azzal egészítette ki, fontos, hogy ehhez az lenne a fontos, hogy versenyző körül lévő, az úszásban dolgozó személyek zárjanak össze. Szerinte:

Teljesen másképp zajlott volna az elmúlt bő egy év, más lett volna a közvélemény hozzáállása, ha szűrten, és egységesen kommunikálnak, ezzel „bevédik” Kristófot, úgy állnak mellette, hogy közben nem hallunk semmit.

Milák Hosszú szerint ezt az irgalmatlanul nehéz helyzetet is jól kezelte.

Valószínűleg Kristóf eldöntötte, hogy az úszásával ad feleletet. Ezt a fajta dühöt én is gyakran felhasználtam a versenyeken. Sokszor volt olyan, hogy nem az, vagy nem úgy jött vissza a médiából, ami elhangzott, vagy amiről azt gondoltam, hogy igazságos. Ezt a fajta igazságtalanság érzetemet beraktam egy üvegbe és vittem magammal a nagy versenyre. Ezt a fajta előnyt használtam arra, hogy márpedig én megmutatom. Ezt láthattuk Kristóf esetében, és az eredményei magukért beszélnek.

– hozott példát, hasonlatot a saját versenyzői karrierjéből Hosszú Katinka.

A teljes műsor itt nézhető meg:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik