Belföld

Közéleti személyiségek tiltakoznak

Közéleti személyiségek tiltakozó nyilatkozatot közöltek, amely a Fidesz úgynevezett "elszámoltatási kampánya" ellen szól.

“A demokratikus jogállam magyar híveit növekvő aggodalommal tölti el, hogy az országgyűlési választás nyertesei a kormányváltást “forradalomnak” tekintik, a politikai ellenfél választási vereségét pedig alkalomnak az ellenféllel való leszámolásra. Az “elszámoltatás” fogalmában összemossák a bűncselekményekért való jogi felelősségre vonást a másfajta politika egzisztenciális szankcionálásával, s ez jogállamban megengedhetetlen”- írják a tiltakozók.

“A Fidesz frakcióvezetőjének korábbi nyilatkozatát követően most Kövér László fenyegetőzött Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök elleni eljárással, a politikai ellenfélnek a közéletből való erőszakos eltávolításával. A negyvenes évek végén is így kezdődött a demokrácia felszámolása, és nem lehet kétségünk afelől, hogy a politikai ellenfélnek a közéletből való eltávolítása ezúttal is hasonló célt szolgál. A demokratikus jogállam magyar híveiként tiltakozunk a Fidesz “elszámoltatási” kampánya, a vezető Fidesz-politikusok fenyegető nyilatkozatai ellen, és felhívunk mindenkit a szabadság védelmére” – tették közzé az aláírók.

Köztük szerepel Bojár Gábor, Bokros Lajos, Farkasházy Tivadar, Görgey Gábor, Gusztos István, Heller Ágnes, Iványi Gábor, Kenedi János, Kornis Mihály, Kósáné Kovács Magda, Konrád György, Kuncze Gábor, Lukáts Andor, Márton László, Mécs Imre, Mihályi Péter, Parti Nagy Lajos, Ungvári Tamás, Vekerdy Tamás, Vitányi Iván, Vojnich Erzsébet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik