Gazdaság

Ma szép csendben bezártak 100 postahivatalt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Augusztus elsejei hatállyal országszerte megközelítőleg 100 postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A lépés következményeként számos postai dolgozó veszíti el a munkáját – tudta meg a 24.hu. Elsősorban kistelepüléseken került lakat a hivatalokra, de az érintett körben budapesti postahivatal is van. Az állami cég ez idáig nem adott ki közleményt a bezárásokról.

Két napja folyamatosan érkeznek a dolgozói bejegyzések a „Postások” Facebook-csoportban, amelyek újonnan bezáró postahivatalokról adnak hírt. Jellemzően 1500 fő alatti kistelepüléseket nevesítenek, egyebek közt Lad, Sonkád, Ecseg, Csokvaomány, Szigetbecse Homokszentgyörgy, Zalahaláp, Pusztazámor, Pécsely és Sáregres postahivatala zárt be, vagyis ország egymástól távol eső pontjain egy időben került lakat a postákra. Pontos lista a megszűnő postákról egyelőre nem került nyilvánosságra.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte. A Magyar Posta Zrt. hivatalosan semmit nem kommunikált az ügyről. Lapunk már szerdán megkereste a cég sajtóosztályát, de csütörtök délutánig semmilyen reakció nem érkezett tőlük.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke megerősítette a 24.hu-nak, hogy országosan

körülbelül 100 postahivatalt érinthetnek a bezárások,

de pontos számot nem tudott mondani. A lakat alá kerülő hivatalok között elsősorban kistelepüléseken lévő posták vannak, de értesülése szerint Budapesten is akad olyan bérelt postahely, amelynek a bérleti szerződését felmondta az állami vállalat.

A Magyar Posta koncepciójában már korábban is szerepelt, hogy az 1500 lakosúnál kisebb települések esetében az eddigitől eltérő formában nyújtana szolgáltatást a társaság – magyarázta. (Lapunk már 2023 tavaszán írt arról, hogy a vállalat a kis önkormányzatoknál működő posták bezárását fontolgatja.) Az eljárásrend szerint első körben megkeresték az alternatívákat: az önkormányzatoknak vagy az erre nyitott települési vállalkozásoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét. Ahol ez nem bizonyult járható útnak, ott a vállalat a hivatalok bezárása mellett döntött, és mobilposta szolgáltatás keretében szolgálja ki az adott településeket. Az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettség miatt az nem történhet meg, hogy egy-egy településről végleg kivonul a Magyar Posta, ezért

a postabezárásban érintett településeken mindenütt elérhető lesz a mobilposta szolgáltatás

– részletezte az érdekképviseleti vezető.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben nem postai épületben és teljes infrastruktúra mellett napi 8 órás ügyeletében történik a szolgáltatás, hanem a postai dolgozók csak egy meghatározott, szűkített időkeretben nyújtják az egyetemes szolgáltatást. A mobilposta szolgáltatás keretében a vállalat munkatársai gépjárművel járják a településeket: biztosítják a küldemények konkrét címekre történő eljuttatását, valamint a levelek és a csekkek feladását is, de valamennyi alapvető szolgáltatás rendelkezésre áll, ami a postákon is elérhető. A mozgó postahivatalok ugyanakkor nem minden esetben találkoznak a lakossági igényekkel. Mint lapunk megírta, egyes kistelepülések esetében előfordulhat, hogy mindössze 10–40 percen keresztül érhető el a mobilposta-szolgáltatás, kizárólag délelőttönként.

Októberben folytatódhat a bezárási hullám?

A szakszervezetnek egyelőre nincs információja arról, összesen hányan veszítik el állásukat a döntés következtében. A dolgozói beszámolók szerint sokan lehetnek a listán, e körből olyanok is bejelentkeztek, akik egyedül nevelnek 3 gyereket, vagy mindössze 1–2 évük lett volna hátra a nyugdíjig. Tóth Zsuzsanna szerint a Magyar Posta automatikusan felajánlja az állásukat veszített dolgozóknak a környező településeken elérhető postai álláshelyeket, amennyiben vannak ilyenek. A szakszervezet a tagjai számára segíti az elhelyezkedést és a további lehetőségek keresését – húzta alá.

Elmondta: a jelenlegi postabezárások oka egyértelműen a költségracionalizálás, hiszen számos kistelepülésen nagyon alacsony a postahivatalok forgalma, ezért az állami szolgáltató csak veszteséggel tudja fenntartani ezeket. Továbbá jelentős spórolást hajt végre a posta azzal, hogy a jövőben számos postahely esetében megtakarítja azt ingatlanok bérleti díját.

Szintén dolgozóktól származó információ, hogy októbertől újabb postahivatal-bezárási hullám jöhet, a hírt azonban az elnök nem tudta megerősíteni. A költségracionalizálás a Magyar Postánál egy folyamat, több etappal, amelynek keretében minden postahivatalt egyedileg vizsgál felül az állami cég, majd a lehetőségeknek megfelelően dönt a későbbi sorsukról – fogalmazott.

A Magyar Posta Zrt.-től egyebek közt megkérdeztük, hogy

  • mi áll a bezárások hátterében?
  • Összesen hány postát zárnak be?
  • Hány dolgozó munkaviszonya szűnik meg?
  • Mekkora költség-megtakarítást remélnek a bezárások nyomán?
  • Újabb postahivatalokat zárnának be októbertől?

Amint megérkezik a cég válasza, közölni fogjuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik