Belföld

Üresen áll a tatabányai kórház egyik épülete, mégis megy a klíma benne

Bodnár Boglárka / MTI
A tatabányai Szent Borbála Kórház új, 5600 négyzetméteres központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én.
Bodnár Boglárka / MTI
A tatabányai Szent Borbála Kórház új, 5600 négyzetméteres központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én.

2021 eleje óta épül egy új szárny a tatabányai Szent Borbála Kórházban. A 12 milliárdos épület hónapokkal ezelőtt elkészült, de még nem adták át, viszont folyamatosan megy benne a klíma – írja az Átlátszó.

2021. október végén megtörtént az alapkőletétel, a projekttábla szerint a tervezett befejezés céldátuma 2023 volt.

Az Átlátszó szerint a kivitelezés rendben befejeződött tavaly, határidőn belül, azonban az épület azóta is üresen áll, és még nincs berendezve sem (bútorok, orvosi eszközök), viszont folyamatosan megy benne a klíma.

A lap megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot, a Szent Borbála Kórház főigazgatója, Virág József válaszolt. Azt írta,

a rendeletésszerű használathoz szükséges volt az épület távhőrendszerbe való bekötése, ezek a munkálatok ez év május 10-ig befejeződtek és a próbaüzem is sikeresen megtörtént. Az állagmegóvás érdekében azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítunk az épületben.

Azt is írta, hogy jelenleg az épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése zajlik, ezt követi a működési engedélyeztetés. A betegellátás előreláthatólag ősszel indulhat el az épületben.

A lap szerint nem lesz könnyű az indulás, az intézmény honlapja szerint jelenleg is osztályvezető főorvost keresnek a klinikai onkológiára, a krónikus belgyógyászati osztályra, a pszichiátriára, az urológiára és a sürgősségire. Emellett gyakorlatilag minden területre felvennének szakorvost a bőrgyógyászattól kezdve a kardiológián és gyerekosztályon át a szülészetig. Az orvosokon kívül ápolókat, műtőssegédeket, szakápolókat, szakasszisztenseket és szülésznőket is szeretnének alkalmazni.

Miközben a tatabányai kórház egyelőre üresen álló új szárnyában a folyamatos hőmérséklet-temperálás miatt megy a klíma, számos más kórházban a betegek és az egészségügyi dolgozók a hőség miatt elromlott légkondicionálók miatt szenvednek:

Kapcsolódó
Jobban szenvednek a hőségtől a kórtermekben fekvő betegek, mint a 40 fokban operáló orvosok
Akad olyan kórház, ahova ventilátort sem lehet bevinni, mert nem bírja az elektromos hálózat, máshol a kávéfőzőket tiltották be, nehogy levágják a biztosítékot. Ilyen helyzetben nehéz lenne a kórtermekbe is klímát telepíteni, pedig a kórházi betegszobák döntő többségében nincs hűtés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik