Tudomány

Rosszabb hatással lehet a nőkre a kevés szex

PeopleImages / Getty Images
PeopleImages / Getty Images

Nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban azok a nők, akik heti egynél ritkábban szexelnek, mint azok, akik ennél gyakrabban élik meg szexuális vágyaikat – írja az IFLScience egy friss kutatás alapján.

Ugyanezeket a következtetéseket nem tudták megállapítani a férfiaknál, ugyanakkor a kutatók jelezték: mindkét nemre igaz, hogy a több szex hosszabb életet jelenthet. Az eddig is közismert volt, hogy a szexuális aktivitás fontos az általános szív- és érrendszeri egészség szempontjából:

a pulzusszám változékonyságának csökkenése és a véráramlás növekedése ugyanis jót tesz.

A Journal of Psychosexual Health szaklapban megjelent tanulmányban 14 542 egyesült államokbeli személy adatait elemezték, akik közül 2267-en adtak meg részleteket szexuális életükről, és az emberek 94,4 százaléka azt állította, hogy havonta legalább egyszer végeznek közösülést, míg 38,4 százalékuk azt mondta, hetente akár többször is.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy egy átlagos amerikai felnőtt évente 54-szer – vagyis körülbelül hetente egyszer – szexel, ezért a kutatók itt húzták meg az egészséges gyakoriság határvonalát. Az eredmények szerint a visszafogott szexuális életet élő nők 1,7-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg 5 éven belül, mint a szexuálisan aktívabb társaik.

A kutatók szerint a különbség mértéke is fontos volt: minél kevesebb nemi életet élt egy nő, annál nagyobb volt a korai halálozás kockázata.

A kutatók miután számításba vettek olyan egyéb kockázati tényezőket, mint az elhízás, az előrehaladott életkor vagy az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz, a szerzők azt találták, hogy a depresszióban szenvedők körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg a követési időszak során, ha kevesebbet szexelnek. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem feltétlen ok-okozati összefüggésről van szó, ám a szexuális élet fenntartása sokat tehet az egészségünkért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik