Belföld

Orbán tanácsadója szerint nem veszélyes embercsempészeket engedtek el, csak fizetett sofőröket

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

„Veszélyes embercsempészeket nem engedtek ki, csak azokat, akik pénzért, sofőrként vettek részt az embercsempészetben” – mondta Bakondi György Tusnádfürdőn az RTL Híradónak. „Akik súlyosabb cselekményt követtek el, olyanok, akik megpróbáltak elgázolni valakit, vagy fegyvert használtak, ők nincsenek az elengedettek között. Ők a börtönben vannak” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök biztonsági tanácsadója. Szerinte az embercsempészek szabadon engedésénél sokkal nagyobb biztonsági kockázatot jelentene, ha ezt a több ezer embert hosszú ideig börtönben tartanánk, és így „börtönzsúfoltságot idéznénk elő”.

A kormány tavaly áprilisban adott ki egy rendeletet, ami alapján tömegesen engedtek el külföldi embercsempészeket a magyar börtönökből, cserébe azt kérték tőlük, hogy 72 órán belül hagyják el az országot. A fideszes politikusok által ismételgetett érvelés ez ügyben az, hogy a börtönök túlzsúfoltak, és sokba került a fogvatartása ezeknek az embereknek. Miután kiderült, a magyar lépés érthető módon nem tetszett Ausztriának.

A Helsinki Bizottság viszont nem tudja, hogy Bakondi a fenti gondolatmenetet mégis mire alapozza, mert a kormány rendelete valójában nem tesz különbséget az embercsempészek között. Szerintük egy lépés a jó irányba, hogy a kormány felismerte, az nem jó, ha zsúfoltak a börtönök, ugyanakkor ezen az embercsempészek szabadon engedése nem segített. Krámer Lili, a szervezet kriminológusa azt mondta a híradónak, hogy az elmúlt évtizedben egyre többen kerülnek börtönbe Magyarországon, ettől a bűnelkövetői csoporttól függetlenül.

A hvg.hu azt írta januárban, hogy csak tavaly összesen 2297 embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik